45 пострадали са в "Пирогов" след травми през уикенда

Мисия София

18-01-2016, 10:59

Снимка:

©e-zdravey.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Снегопочистващи фирми ще отнесат санкции, увери кметът Фандъкова

Около 250 души са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на "Пирогов" през уикенда. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Пирогов" пред Фокус. Близо 45 души са настанени за лечение в болницата. Най-честите наранявания, констатирани от лекарите в кабинета по травматология, са счупвания в областта на китката, рамото, глезена и тазобедрената става.


Ще има санцкии за снегопочистващите фирми заради непочистени тротоари и спирки в София. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова пред агенцията."По отношение на реакцията при тежката ситуация се осигури проходимостта на града, по отношение обаче почистването на тротоари и спирки от сутринта имам своите забележки и със сигурност ще има санкции във всички квартали", заяви Фандъкова във връзка с работата на снегопочистващите фирми. "София е голяма - на места е изчистено, на други - не. Там, където не е изчистено, няма да бъде платено на фирмите и ще има санкции за това", добави тя.


По думите й, към този момент няма информация от районните кметове за проблеми. "Аз самата проверих на някои места. Доста е затруднено почистването на тези улици от гледна точка на спрените и паркирани автомобили, така че всичко възможно искам да се направи в днешния ден", обясни кметът. Тя помоли всички граждани и собственици на сгради да огледат внимателно за ледени висулки и надвиснал мокър сняг, който може да бъде опасен.


Фандъкова благодари на гражданите, защото вчера имаше много голяма активност по почистване на пространствата пред сградите и изрази надежда да продължи и днес, защото обстановката в София е усложнена вследствие на обилния сняг, който вали вече два дни. Кметът успокои, че градският транспорт в столицата се движи нормално за този час на деня при зимни условия. Тя обясни, че заради продължилият снеговалеж и през тази нощ, снежната покривка към момента е достигнала около 40 см навсякъде, а на места е над 50 см. "Продължиха обработките, така че да се осигури движението на градския транспорт и тази сутрин няма проблеми по отношение на времето и пътните настилки", посочи тя.


По думите й, продължава почистването на вътрешнокварталните улици, най-вече приоритетно в районите, където има училища, детски градини, поликлиники. "През целия ден ще продължи почистването на тези улици, където целта е да останат на утъпкан сняг, за да може автомобилите да се движат", обясни кметът."Поставена е задача да се работи активно и по почистването на тротоари, спирки подлези. Надявам се, че гражданите, фирмите и магазините също ще почистят тротоарите си и шофьорите ще бъдат внимателни, защото ситуацията е сложна и трябва да се движим и да се съобразяваме със зимните условия", добави тя.