Кристалина предложи данък лукс на ООН

Свят

19-01-2016, 07:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Георгиева засега отказва официално да влезе в надпреварата за ООН

Данък върху лукс и върху развлеченията с цел финансиране на ООН. Това е една дръзка идея, прокарвана от българката Кристалина Георгиева, вицепрезидентката на Европейската комисия, която същевременно се позиционира като респектираща кандидатка за поста на Бан Ки-мун, пише в. "Фигаро". Георгиева отговаря за бюджета на ЕС и има силни убеждения относно изкуството и начина за попълване със средства на сметките, предназначени за хуманитарна помощ. Тя дори изготви доклад в тази насока, който предаде на генералния секретар на ООН.
Това са няколко цента, взети от билетите за спортни срещи, за концертите, за спектаклите, от луксозните стоки, от пътуванията, а защо не и от пътуването с такси, казва Георгиева относно дръзката си идея. Тя обаче уточнява, че във всеки случай става дума за жест на доброволна основа.
Бан Ки-мун знаеше към кого се обръща, когато повери на Георгиева през май проучването на новите източници за финансиране на ООН. Става дума да се прибавят 15 млрд. долара към 25-те милиарда, която ООН отделя всяка година за хуманитарни програми. Георгиева, която беше вицепрезидент на Световната банка, от 2010 г. управлява сметките на ЕС, в това число и събирането на средства за международна помощ. Тя знае как да се справя с един ограничен европейски бюджет, въпреки големите амбиции, засвидетелствани от Брюксел.
За мнозина поръчката на Бан Ки-мун, възложена на Георгиева, е образно казано, като "посвещение в рицарско звание". Тази година Съветът за сигурност на ООН трябва да присъди генералният секретариат на ООН на страна от Източна Европа. Георгиева е една отлична кандидатка, отбелязва неназован високопоставен служител на ООН. Георгиева отговаря на подходящите критерии. Тя има международен опит, има управленчески нюх, има ръководен опит, завършила е Лондонското училище по икономика и Масачузетския технологичен институт.
Предпазлива, Георгиева, която е доверено лице на Жан-Клод Юнкер, засега отказва официално да влезе в надпреварата за ООН. Моята работа е тук в Брюксел, уверява тя. Защото на 63 години Георгиева е разбрала, че човек не трябва да декларира кандидатурата си прекалено рано