Пръстовият отпечатък ще се взема най-вече от личния лекар

Животът

19-01-2016, 08:35

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Здравната каса няма представа кога ще бъде въведен той

Пръстовият отпечатък, който би трябвало да стане задължителен за вход в здравната система, ще се снема при първо посещение на здравноосигурения в системата. Обикновено пациентите първо трябва да посетят личния си лекар, за да се прегледат, да получат направление за изследвания, за специалист или за болница, затова и когато се въведе тази идентификация, при първото им посещение при общопрактикуващия, той ще ги регистрира в новата система, обясни вчера представителят на КТ "Подкрепа" в надзорния съвет на здравната каса Тома Томов.

Идентификацията ще става, като пациентът постави пръста си на четец, а съответният софтуер ще генерира уникален код. Пръстовият идентификатор ще се пази в системата, т.е. човекът няма да получава карта например. Томов обаче не можа да обясни кои изпълнители на медицинска помощ ще трябва първи и задължително да си купят четци, т.е. за кои медицински дейности ще се иска задължително пръстов идентификатор. Най-вероятно това ще са най-разходоемките дейности - болниците и лекарствата, т.е. аптеките, допълни все пак той.

От касата изобщо не можаха да се ангажират със срок, в който пръстовият отпечатък ще се въведе. "Не можем да коментираме срокове", каза Томов. "Всяка дата, която се дава, не е решение", обяви и представителят на работодателите в надзора Григор Димитров. Първоначално здравният министър Петър Москов обяви, че идентификаторът ще се въведе от началото на тази година, след това удължи срока до април. Според сроковете в обявената от НЗОК обществена поръчка за софтуера най-ранният и силно оптимистичен срок е май-юни, но реалистичният е няколко месеца по-късно. Поръчката е за 400 000 лв.

Още няма яснота и как точно касата ще финансира двата пакета за лечение, които трябва да са в сила от 1 април. Идеята на МЗ е, че заболяванията от основния пакет са приоритетни и приемът по тях трябва да е безотказен. За допълнителния пакет пък ще може да се чака до 2 месеца. До края на февруари трябва да има нов рамков договор между здравната каса и лекарския съюз, и в него ще са описани цените, по които НЗОК ще плаща, и обемите дейности, за които ще плати, обясни шефът на надзора и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Тогава ще е ясно и финансирането на двата пакета. От касата обаче ще искат при евентуален преразход в бюджета да могат да договорят с лекарския съюз и намаление на цени или обеми дейност.

ЛИМИТИ

За първото тримесечие на годината има 2% намаление спрямо 2015 г. на направленията за изследвания и прегледи при специалисти, съобщиха от НЗОК. Причината е, че законът за бюджета не позволява да се правят промени по пера до края на март и са разпределени талони спрямо заложеното в бюджета. В края на миналата година обаче са отпуснати 16 млн. лв. над предвиденото за направления и затова сега има спад. От касата обещаха намалението да се компенсира през второто тримесечие на годината.