НАП: Попълнете данъчните си декларации с баркод

Мисия

19-01-2016, 13:27

Снимка:

gradski.org

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Изтеглете електронния формуляр и го подгответе офлайн, спестява време и разходки до бюрата

Формулярът на декларацията за облагане на доходите с баркод е достъпен на интернет страницата на Националната агенция за приходите. Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни в режим "офлайн".


Подаването на декларацията с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Изпращането на годишната декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък.


Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес на лицето.


До 31 март физическите лица, които имат данък за довнасяне, могат да се възползват от пет процентната отстъпка, ако са подали декларацията си по интернет с Е-подпис или ПИК, и да заплатят дължимите суми към бюджета до 3 май. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г. Плащането на данъци и осигуровки се извършва само по банков път.


От НАП напомнят, че при подаване на декларации и документи, клиентите са длъжни да се легитимират с личен документ за самоличност, независимо от избрания офис на НАП или пощенски клон. Задължително е те да са попълнили телефонен или мобилен номер за контакт и разбира се да са подписали подаваните документи. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.


Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, клиентите на приходната агенция могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна от информационния център на НАП: 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.