Строителството на 7 метростанции от пети лъч започва утре

Мисия София

19-01-2016, 15:12

Снимка:

©investor.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

МС даде ход на предварително финансиране за разширение на метрото

От тази нощ се променя движението на градския транспорт, местят се спирки

От сряда започва строителството на 7 метростанции от петия лъч на метрото. При подготвителния етап, който ще продължи почти до края на март, при който ще се обособяват строителни площадки и ще се премества инженерната инфраструктура ще има затруднения за движението в центъра. Това стана ясно по време на представянето на проекта от кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на транспорта Ивайло Московски и шефа на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.


Основните затруднения ще са за движението по бул. "Патриарх Евтимий", където ще се строят две станции. Там от сряда колите ще се движат в двете средни ленти на булеварда. Стесняване ще има и на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в участъка между булевардите "Янко Сакъзов" и "Данаил Николаев" движението се измества в източното платно и става двупосочно. Променя се и маршрутът на тролей 7, който вече няма да спира на досегашното место на спирка "Кино Одеон".


Седемте станции са разположени по трасето от театър "Зад канала" до "Красно село". Наесен се очаква да започне строителството и на още една станция на бул. "Владимир Вазов", а до края на годината - на още 4 в "Овча купел". Всички станции трябва да са готови след 3,5 години, като с тях още 170 000 софиянци ще пътуват с метро.


"Моля софиянци за търпение. Извиняваме се за неудобствата, които ще причиним, но вярвам, че хората ще проявят разбиране, защото всички очакваме подобрението на градския транспорт", каза Фандъкова. "За строителството са осигурени 700 милиона лева по оперативна програма "Транспорт", заяви министър Московски.

 

Промени в движението от полунощ, паяк дебне:


От 00:00 часа на 20.01.2016 г. до 24:00 ч. на 31.03.2016 г. се въвеждат промени в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Забранява се влизането и паркирането по лявата лента от пътното платно на булевардите в посочените участъци:

по бул. "Патриарх Евтимий“ между ул. "Васил Левски" и ул. "Хан Крум" движението на пътни превозни средства ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда;

по бул. "Патриарх Евтимий" между бул. "Витоша" и ул. "Княз Борис I" движението на пътни превозни средства ще се извършва еднопосочно в двете средни пътни ленти на булеварда.

"Център за градска мобилност" ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили само по нареждане на отдел "Пътна полиция" при СДВР.

От утре до 31 март ще се промени маршрута на тролейбусна линия № 7: от ж.к. "Люлин" по маршрута си до кръстовище бул. "Сливница" – ул. "Опълченска" и направо по бул. "Сливница" до площад "Сточна гара" двупосочно.


Временно ще се изместят спирки:


спирка "Кино Одеон" с код 0926 на бул. "Патриарх Евтимий" за тролейбусни линии № 1, 2, 5 и 8 се измества 150 м напред в посока бул. "Витоша" след кръстовището с ул. "Хан Крум";

спирка "УМБАЛ "Александровска" с код 1034 на ул. "Св. Георги Софийски" за тролейбусни линии № 2, 8 и 9 и автобусна линия № 72 се измества 140 метра назад преди кръстовището с ул. "Константин Иречек".