Пандемии от вируси и бактерии убиват милиони хора през 21 век

Свят

20-01-2016, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правителствата като цяло не са подготвени да отговорят на такива кризи

Има голям риск за човечеството от бъдещи пандемии, свързана с вирусна или бактериална смъртоносна болест. Животът на милиони хора може да бъде отнет през 21 век от такива бедствия, сочи доклад на независимия институт Global Health Risk Framework for the Future (GHRF Commission), наречен „Пренебрегваното измерение на глобалната сигурност: Работна рамка за действия при кризи с инфекциозни заболявания”, съобщава news.bg.
В доклада се предупреждава, че заради взаимосвързаността на планетата, особено по отношение на движението на хора, следващата пандемия (независимо от микробния произход) може потенциално да отнеме живота на милиона хора и да доведе до трилиони долари икономически загуби.
Авторите отбелязват безпокойството си, че правителствата като цяло не са подготвени да отговорят на такива кризи. Подчертава се лошата инфраструктура и слабата национална сигурност в повечето държави. За да бъдат оборудвани повечето държави с адекватна структура, ще са необходими около 4,5 милиарда долара на година. Повечето от тези средства трябва да бъдат пренасочени към по-малко развити страни. Финансирането трябва да дойде чрез Световната банка, препоръчват от института.
Като примери за потенциални заплахи се отбелязват ебола, Близкоизточният респираторен синдром (БИРС или МЕРС/MERS), тежък остър респираторен синдром (SARS) и вирус H1N1.
Според прогнози, изготвени от компютърен модул, през следващите 100 години ще има най-малко една голяма пандемия. Едно към пет е да има най-малко четири големи епидемии.