Недим Генджев: Чужди ходжи нямат място в българските джамии

95 служители на дианета работят у нас, съобщи той

Мюсюлманското вероизповедание у нас е нелегитимно, тъй като не е признато от съда. Националната сигурност на България е застрашена, защото мюфтийството в България се ръководи от Турция. Това каза бившият главен мюфтия Недим Генджев в ефира на БТВ. Той разкри, че 95 души са изпратени от турското министерство по вероизповеданията - дианета, които работят в България и контролират мюфтийствата и някои от големите джамии в страната.


Генджев заяви, че от устава на главното мюфтийство са махнали определението, че В България мюсюлманското вероизповедание е българско. "Ние трябва да гарантираме българския характер на мюсюлманското изповедание и да го разграничим от политиката", каза Генджев и припомни, че бившият лидер на ДПС е водил главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи на всички свои пътувания в страната. Генджев е категоричен, че предстоящата мюсюлманска конференция е нелегитимна заради решение на Софийския апелативен съд, с което се казва, че регистрацията на ръководството на мюфтийството е нелегитимно.


Тъй като предстои решение на Върховния касационен съд по този случай, се бърза със свикването на конференцията, на която трябва да бъде избран главен мюфтия, твърди Генджев. 137 години е защитавано българското мюсюлманско изповедание. Затова казвам, че ние сме българско мюфтийство. Чуждите ходжи не проповядват нормален български ислям, а по-радикален. Редно е ислямските проповедници да се обучават в България, смята той и че само така ще може да се гарантира българския характер на изповядвания у нас ислям. Нашите хора се вълнуват по места, защото те са видели от дедите си, обясни Генджев и се обърна към мюсюлманите в страната: "Недейте да идвате на тази конференция. Тя е нелегитимна, тя няма да бъде регистрирана". Той попита защо нито един от членовете на Висшия духовен съвет нямат жилище в България. "Нека разберат хората в България, че това ръководство не представлява българското мюсюлманско вероизповедание".