Сестрите и лелята на Тодор: Не е убил майка си

Крими

20-01-2016, 14:42

Снимка:

Апелативен съд

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майкоубиецът от Добрич, остава в ареста

Близките на 28-годишния мъж са подали жалба до Окръжния прокурор за побоя

Сестрите и лелята на Тодор Пенков, който е обвинен в убийството на своята майка, потърсиха трибуната на радио „Добруджа”, за да заявят категорично, че Тодор не е извършил убийството. Според тях, самопризнанията му са изкопчени след побой в полицията.

Припомняме, че 28-годишният Тодор в момента е задържан като обвиняем за смъртта на майка си Руска, открита преди броени дни в гаража на дома им в Добрич. 53-годишната Руска Димитрова бе обявена за общодържавно издирване в края на април миналата година, след като съпругът й съобщи в полицията, че жена му е изчезнала от дома си. Тялото й бе намерено преди 9 дни пак от него, след като слязъл в канала на гаража, за да вземе дърва за огрев.

„Докато не се докаже категорично, каква е причината за смъртта на Руска и кой е извършител, не бива да хвърляме вината върху Тодор. Подписал се е под показанията, след като е бил малтретиран от полицаите”, заяви неговата лея Филка Гецова.

„Лельо, много ме биха, за да си призная. Нямаше да мога да издържа”, споделил Тодор пред леля си.

Близките на 28-годишния мъж са подали жалба до Окръжния прокурор за побоя, нанесен на Тодор в ареста. „Ако не се вземат мерки ще стигна и до главния прокурор, както и до омбудсмана Мая Манолова. Някой от разследващите не си е свършил работата и най-лесната работа е да обвинят Тодор като изтръгнат самопризнания с побой и малтретиране”, убедена е Филка.

„Брат ми е много добър и много страхлив и затова полицаите са го избрали за лесната и удобна жертва. Много го е страх от баща ни, защото много е бит, аз също, много ни е тормозил цял живот”, разказва сестра му Димитричка, която живее във Франция и се е прибрала след като бе открит трупа на майка й Руска преди няколко дни.

И двете потвърдиха, че Руска е имала психически проблеми, освидетелствана е, лежала е в Психиатрията. Два пъти е правила опит за самоубийство – да се отрови с хапчета. Заплашвала е, че ще го направи отново, но към този момент това не може да се докаже.

Взети са части от всичките й вътрешни органи за изследвания във Варна. Прави се експертиза. Според първоначалните огледи по трупа на Руска не личат следи от насилие, няма счупени кости или череп, казва Филка.

Върху трупа е нямало камъни, дърва и т.н, както се твърдеше по медиите. Един от съседите е бил извикан като свидетел и той може да го потвърди, допълва тя.

Когато майка му изчезва, Тодор не е вкъщи. Когато се е прибрал, баща му вече я е обявил за издирване, продължава своя разказ леля му.

Целият квартал е готов да свидетелства, че Тодор не е способен на убийство. На мравката път правеше. Работи от години в частна фирма в сферата на строителството. Всичките му колеги, както и шефът му, който също е съсед от квартала, ще потвърдят, че Тодор е много кротко момче. Има приятели, излиза с тях, води социален живот.

Близките на Тодор не крият, че семейството имало проблеми, свързани най-вече с тежкото пиянство на бащата Пеньо. Всичко, каквото изкара го изпива, последвано от насилие и тормоз над семейството. Като се напие, не знае какво прави, признава сестра му Филка.

Тодор неведнъж е защитавал майка си, за което е бил бит и малтретиран от баща си.

„Пеньо ми е брат, но дори той да е виновен, да си понесе последствията. А не да провалят живота на това младо момче с показания, изтръгнати с побой и тормоз”, категорична е Филка. 

Хората от квартала това го знаят и са дали показания, че Пеньо има лошо пиянство и е тормозил семейството си, допълва лелята на Тодор.

Той никога не е имал конфликт с майка си, напротив – той единствен се е грижел за нея, разказват двете жени. Когато сестра му е изпращала пари за лекарства от Франция, лично Тодор е купувал хапчета и храна за своята майка и ги е носил в болницата. Много се грижеше за нея, винаги я защитаваше, когато брат ми е скачал да я бие, Тодор е заставал между двамата, за което неведнъж е бит от баща си, разказва леля му.

„От малки сме подложени на системен тормоз от баща ни, разказва и голямата дъщеря Красимира, която пък живее в Полша. Когато се напие, става неконтролируем. Хвърляше по нас каквото има под ръка – тесла, брадва, нож. Имам белег от нож в коляното, а на брат ми заби вилица в ръката. Цялата махала беше свидетел на скандалите вкъщи, когато баща ни се напиеше, съседите ни приютяваха с майка в тях”, призна Красимира.

Близките на Пеньо твърдят, че не знаят къде се намира в момента. Каза ни, че си е намерил друга жена и не го интересуваме повече. Не знаем къде е, вече не живее вкъщи, но къде - никой не знае, признаха дъщерите му.

Не може по такъв начин да приключи случаят, да си намерят удобния потърпевш, който да „опере пешкира” и готово. Няма да оставим нещата така, завърши лелята на Тодор.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ДВЕТЕ СЕСТРИ И ЛЕЛЯТА НА ТОДОР МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ В 15.00 ЧАСА В ЕФИРА НА РАДИО „ДОБРУДЖА”.

ИА "Добруджа"