Анексът към споразумението между РБ и ГЕРБ става календар

Политика

20-01-2016, 15:02

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Нищо не налага сериозна промяна на подписаното между партиите, каза Цветанов след среща с Блока

Гръмко прокламираният от Реформаторския блок анекс към коалиционното споразумение между РБ и ГЕРБ за подкрепа на правителството ще се окаже просто календар на законодателството. Документът, който стана тема номер 1 в кулоарите на парламента още преди нова годдина бе иницииран от представителите на Блока. Но се оказа, че в него няма какво да се допълни, освен да се посочат и конкретни срокове.


Още преди депутатската ваканция от ГЕРБ бяха на мнение, че анексът е по-скоро вътрешна и междупартийна особица на реформаторите заради разрива между председателя на ДСБ Радан Кънев и останалите формации под шапката на РБ. Настойчивостта на реформаторите обаче принуди управляващото мнозинство да приеме разговори за по-голяма конкретика в документа за подкрепа на правителството. "Мисля, че дори и в любовта, и в брака няма безусловна подкрепа. Към момента няма съмнение, че РБ е част от управляващото мнозинство и в този смисъл подкрепя правителството", каза след срещата между ГЕРБ и РБ Даниел Вълчев.


Той бе допълнен от Борислав Великов от РБ, който също подчерта конструктивния диалог, който се е провел: "Предстои тези срокове да бъдат уточнени с всички министри, за да може те да бъдат реалистични. Този документ ще бъде един катализатор за реформите". Най-ясно отбеляза схематичния характер на предстоящия анекс председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: "Отчитаме и заставаме зад коалиционното споразумение и нищо не налага сериозна промяна на подписаното между партиите, които го формират". "Има секторни политики, в които бяха приети закони. Искаме да дадем допълнителен импулс както на управлението, така и на законодателната дейност. В рамките на предстоящата седмица ще може преговорните екипи да работят повече експертно, да се консултираме върху един елемент, който ще бъде преподписан от всичките участници в сегашното коалиционно правителство", посочи той.


Цветанов заяви, че текстовете в декларацията и последващия я анекс към коалиционното споразумение, касаещи законодателството, ще бъдат "прецизирани от гледна точка на сроковете за тяхното приемане". Идната сряда документът се очаква да стане факт, а "основните теми са свързани очаквано със съдебната реформа, с образованието и изборното законодателство".