Британски съдия: Путин "най-вероятно е одобрил" отравянето на Литвиненко

Свят

21-01-2016, 12:53

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изненадваща маневра на Москва по случая "Литвиненко"

Това заключи общественото разследване за смъртта на бившия агент на КГБ

Руският президент Владимир Путин "най-вероятно е одобрил" отравянето с радиация на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. Това заяви британски съдия в рамките на заключението на общественото разследване за смъртта на бившия агент. "Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от Владимир Путин", каза съдия Робърт Оуен във Върховния съд на Лондон.


Руският президент Владимир Путин и членове на неговия кабинет са имали сериозен мотив, за да убият бившия агент на КГБ Александър Литвиненко през 2006 г., твърди заключението на британските разследващи, съобщи Ройтерс. Британските власти смятат, че има голяма вероятност двамата заподозрени за отравянето на Литвиненко с полоний - Дмитрий Ковтун и още един мъж, Андрей Луговой, да са действали по заповед на ФСБ и нейния тогавашен директор Никлай Патрушев.


Основните изводи на ръководителя на разследването сър Робърт Оуен са: "Аз съм уверен, че Литвиненко е починал от смъртоносна доза полоний-210, който е приел с чаша чай в хотел "Милениум" на 1 ноември 2006 година. Той е направил това /пил от този чай/ не случайно и не с цел да извърши самоубийство. Той е бил преднамерено отровен".


През ноември 2006 г. Литвиненко изпи чаша зелен чай, която съдържаше силно радиоактивно вещество полоний-210 , в лондонския хотел "Милениум". Три седмици по-късно той умря. Литвиненко е виден критик на Владимир Путин, който преди смъртта си работеше с британската служба за външно разузнаване МИ-6. Изводите от доклада могат да поставят Великобритания в "трудна позиция", особено на фона на настоящите отношения с Русия и в контекста на сегашните международни събития, коментират запознати от британската администрация. Не е изключено Лондон отново да поиска екстрадирането в Обединеното кралство на двамата основни заподозрени за смъртта на Литвиненко – Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.