Протест и жалба срещу условна присъда на бившия кмет на Исперих

Крими

21-01-2016, 14:47

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Присъда от 2 години за кмета на Исперих

В хода на разследването и на съдебния процес са направени множество експертизи

На въззивен контрол днес пред Варненският апелативен съд е присъда на Разградския окръжен съд (РОС), признал вината на Бейсим Шукри - бившия кмет на Община Исперих, затова, че попречил на горски надзиратели от Ловно стопанство „Воден” да го заловят като нарушител и бракониер. На 30 юни миналата година първата съдебна инстанция го осъди за това деяние на две години лишаване от свобода и отложи изпълнението с пет години. Съдът в Разград оправда бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения. Шукри бе оправдан и затова, че е направил опит да убие горския стражар.

Пресслужбата на съда припомня, че във вечерните часове на 23 февруари 2013 година, в землището на с.Йонково, Разградска област, на територията на защитен обект – резервата „Воден-Ири Хисар” с ловна карабина бе стреляно по три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията - двама ловни надзиратели и горски стражар, които проверявали установено преди това незаконно чакало в резервата „Воден”. Първоначално беше арестуван Шенол Бакир – шофьор от Община Исперих, но стана известно, че ловната карабина, с която е стреляно е на тогавашния кмет на Исперих Бейсим Шукри. В хода на разследването и на съдебния процес бяха направени множество експертизи – балистична, трасологична, ДНК, СМЕ и др.

РОС е намерил, че именно Шукри се е придвижил до оградата на ловното стопанство, влязъл е през отвор на мрежата и се качил на изграденото на дърво чакало. В очакване на нарушителя там били горските надзиратели. Те се легитимирали и произвели изстрел във въздуха, а в отговор той е стрелял срещу тях – четири изстрела от чакалото и един след падането си по очи на земята. После избягал през дупка в оградата. Балистична експертиза установила, че намерените гилзи са изстреляни именно от карабината на Шукри. По откритата на мястото качулка, в частта й за устата е установен ДНК материал, напълно съвпадащ с неговия ДНК профил. Само и единствено по подсъдимия са установени  специфични  многобройни увреждания по дланите, китките на ръцете и дясната предмишница, получени при падане от чакалото. Както в хода на досъдебното производство, така и пред РОС Бесим не призна вината си и твърди, че през целия ден е бил в Разград при сестра си. Експертизата на мобилните клетки обаче е установила, че по това време Шукри се е намирал в района на ловното стопанство. Според първата съдебна инстанция „подсъдимият не е осъществил принуда спрямо горските надзиратели, за да ги откаже да изпълнят задълженията си. С изстрелите е той обективирал намерението си да ги държи далеч от себе си, да избяга, за да попречи да бъде установен от горските надзиратели като нарушител.”

Днес в рамките на съдебното заседание беше разгледана Техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, които са регистрирали сигнала от мобилния телефон на подсъдимия. В изключително подробната, онагледена графично презентация, демонстрирана на голям екран за страните в процеса се извежда заключението, че във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Шукри се е намирал на територията на резервата „Воден”.

В отговор на искания на прокуратурата, днес Варненският апелативен съд допусна за разпит на следващото съдебно заседание поемните лица, присъствали на изземането на гилзите и на маскировъчната шапка под чакалото, от което е паднал стрелеца. Съдът остави без уважение искането на защитата на Шукри за назначаване на нова графологична експертиза на подписа на горския стражар, срещу когото е произведен последният изстрел.

Варненският апелативен съд насрочи следващото заседание за 18 март 2016 година от 10,30 часа.