Четат Устава на бабите в Калековец

Животът

21-01-2016, 15:50

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Веселбата ще е от 17:00 в местното читалище

Новите баби в Калековец ще бъдат приети за членове на Дамската организация в селото. Ще им бъде прочетен Уставът на бабите, както се прави винаги на Бабинден. Празникът ще се чества в читалище "Пробуда-1927" от 17:00 часа. "Преди години са се спазвали обредите и най-възрастната баба е минавала с каруца през всички родилки от миналата година. В последните години това е отпаднало и сега жените се събират, за да се повеселят – задължително се канят бабувалите на последното бебе за предната година и на първото за настоящата. Те поливат с вода ръцете на най-възрастната жена и я даряват с кърпа и сапун", припомнят от бабината организация пред Дарик.


Според жители на Калековец навремето Бабинден се считал за изцяло женски празник и на него не се допускали мъже. Жените се закачали и шегували с представителите на силния пол, които срещали по пътя си този ден. Обичаят е жив и до днес и се асоциира с благодарност към жените, готови да окажат акушерска помощ, както и да съдействат за отглеждането на здрави деца. Днес празникът е загубил голяма част от ритуалния си облик, но все още се празнува с много желание. Освен ритуалното измиване на ръцете, в читалище "Пробуда-1927" те ще занесат погача, сирене, различни гозби, вино и ракия, за да отбележат празника, на който ще поканят и кмета на селото Йордан Цаков. Женският битов хор към читалището ще поздрави бабите с няколко песни, а децата от детско-юношеския танцов състав "Тракийци" ще танцува за тяхното добро настроение.


Радваме се, че успяваме дълги години да съхраним и да предадем на поколенията този обичай, защото е израз на преклонението пред жената, която помага да се появи новия живот, заявиха от ръководството на читалището.