Нина Ставрева: Рок фестивал в Каварна ще има

Културният календар се надгражда, ще има нови събития

В Каварна рок фестивал ще има и той ще е на нивото, което феновете очакват. Това заявиха днес кметът на Каварна Нина Ставрева и началникът на отдел "Култура" Стоян Койнов на пресконференция в Арт салона на радио Варна. Рок фестивалът ще се проведе е от 1 до 3 юли. Все още не се ясно, обаче какво ще е името на рок феста, защото марката се „държи” от „България лайв мюзик” - досегашния промоутър на „Каварна рок фест”.

"От началото на декември се опитваме да влезем в контакт с „България лайв мюзик”, за да работим заедно и да запазим формата на рок феста, но нямаме отговор, както на изпратените писма, така и на телефонни обаждания", каза кметът Нина Ставрева. "Ако до края на януари не получим отговор ще бъдем принудени да работим с друг промоутът, не е изключено и чуждестранен. Интерес от страна на конкурентни фирми има. Междувременно още от ноември са пуснати в продажба билети „на зелено”, каквато е практиката за всички големи фестивали. Ако организаторът е друга фирма, ще направим всичко възможно притежателите на продадените над 800 билета, да имат достъп до събитието и да бъдат компенсирани", каза Нина Ставрева. Самият факт, че фестивалът винаги успяваше да си осигури спонсорство показва, че към него има голям интерес.

Стана ясно, че до момента участието на общината в мега рок събитието като разходи е било с подсигуряване на хигиената по време и след събитието, както и сметката за ток на стадиона. Тези разходи са били между 2 и 7 хил.лв. (в различните години), а приходите от наем „тротоарно право” от търговци на дребно в дните на събитието – между 2 и 4 хил. лв. Смущаващо било обаче, че общината не е направила нито една постъпка през тези 12 г., за да защити марката на фестивала, и че общината е отдала за ползване стадиона на ФК ”Калиакра”, който от своя страна го преотдава на промоутъра „България лайв мюзик”.

 Културният календар на община Каварна се надгражда и през 2016 година ще има нови събития – Дни на руската култура през май и Възстановка на каварненското въстание „Защитата на Каварна” на 23 юли, каза за Радио Варна новият кмет Нина Ставрева. Запазват се и утвърдените до момента събития, сред които – рок концертът за празника на Каварна – 6 май, Общобългарски младежки фолклорен събор “С България в сърцето”, също през май, Концерт за Джулай морнинг, Миден и рибен фест през септември.

Все още продължава одитът на общината, каза Ставрева. Проверката започна в средата на ноември и се очаква да приключи до средата на февруари. Тя заяви, че е заварила 1 милион и 500 хил. лв. задължения към различни институции, като в края на годината са успели да разплатят част от тях с постъпления от възстановен ДДС.

Радио Варна