ВАС: Бонусите на шефовете в БНБ не са тайна

Политика

22-01-2016, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мартин Димитров и Петър Славов спечелиха делото срещу отказа на БНБ да съобщи взетото от екипа на Искров

БНБ ще трябва да оповести заплатите и бонусите на предишните си началници, а възнагражденията на останалите шефове на избираеми длъжности като тези на НЗОК, НОИ и т.н. не могат повече да бъдат пазени в тайна. Това съобщиха депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, пише в. "Труд". Те спечелиха дело във Върховния административен съд, което водиха срещу отказа на БНБ да им съобщи какви бонуси е взело предишното ръководство на БНБ от времето на Иван Искров. От банката разкриха, че брутната заплата на Искров е била 16 564.05 лв. в периода от юли 2014 до юни 2015 г., но не и какви бонуси е взел.
"Трудовите възнаграждения на членовете на управителния съвет на БНБ и на ръководните длъжности в БНБ не могат да бъдат класифицирани като служебна тайна", се казва в решението на съда.
"Това решение на съда е изключително важно. То касае всички избираеми длъжности. Вече нито една институция няма да може да се скрие зад "служебната тайна", независимо дали е попитана от гражданин, организация или народен представител“, каза Петър Славов.
"Особено важно е да научим как е била оценявана работата на шефа на банковия надзор, през получаваните възнаграждения, преди фалита на КТБ. БНБ да не се крият, а да изпълнят решението на съда още тази седмица“, заяви Мартин Димитров.
В решението на съда се казва още, че "с оглед публичните функции на лицата, заемащи държавна служба или упражняващи държавна дейност, и възнагражденията на същите следва да бъдат публични".