Задържаните в Либия наши моряци, вече са в родината

Триполи ги държа година по обвинения за нелегален трафик на петролни продукти

Двамата български моряци, които бяха задържани преди година в Либия по обвинения за нелегален трафик на петролни продукти, са се завърнали благополучно у нас, съобщи Министерството на външните работи. Двамата попаднаха в Триполи през декември 2014 година, след като танкерът им претърпя авария в международни води близо до либийския бряг. На 12 януари тази година съдът в Триполи е оттеглил обвиненията, които можеха да им струват години затвор. Според външното министерство, тясното взаимодействие с българските посолства в Либия и Италия, както и с делегацията на Евросъюза в Либия е допринесло в "голяма степен" за решението на либийския съд.


На 3 януари в МВнР постъпи сигнал, че месец по-рано плаващият под молдовски флаг малък танкер "Sunoil" с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия и е подал сигнал за бедствие, примоня "24 часа". Притеклият се на помощ кораб е изтеглил танкера до порт Триполи. Танкерът и петчленният му екипаж, в който освен българските граждани е имало двама украинци и един румънец, е бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия). При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води.


След получаване на сигнала Министерството на външните работи, чрез посолствата на Република България в Италия и Либия, предприе незабавни мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им. Проведени бяха срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено бе съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия.


Активната позиция на МВнР, тясното взаимодействие с посолствата ни в Либия и Италия и с Делегацията на ЕС в Либия в голяма степен съдействаха съдът в Триполи на 12.01.2016 г. да оттегли обвиненията към екипажа и да постанови освобождаване на членовете му.