Хайде на екзотично кино!

Пловдив Лайф

22-01-2016, 13:49

Снимка:

©menarfest.com

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Осмият фест за филми от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR започва днес в Lucky

Осмият фестивал за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR се открива днес в Lucky Дом на киното. До 31 януари всеки ден ще бъдат показвани филми от региона, някои от които са носители на национални и международни отличия. В рамките на фестивала ще бъде и премиерата на новия филм на пловдивчанина Атанас Куцев "Истинско щастие” за живота в будистки манастир в покрайнините на Катманду, Непал. Откриването тази вечер ще бъде с иранския филм "Шареният остров". Той е заснет на колоритния остров Хормуз, който се е превърнал в мечта за всеки турист с красотата на своите разноцветни постройки, древни португалски крепости и тайнствени традиции.


Рубриката Керван сарай отвежда на непознати и труднодостъпни кътчета по Земята. "По стъпките на Бога" следва поклонническия маршрут на католически свещеник, който решава да измине пеша пътя от родния му дом в Лихтенщайн до свещения град Йерусалим и обратно. В "Споделена мечта" приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54 000 км, изпълнени с необичайни предизвикателства. "По течението на река Карун" разказва как британските авантюристи Том Алън и Леон Маккарън решават да пътуват по най-дългата река в Иран - Карун, използвайки собствени сили и средства. "Тичай свободно – Истинската история на Кабайо Бланко" проследява живота на американската легенда в бягането Кабайо Бланко и стремежа му да създаде ултра маратон в Медния каньон в Мексико, за да популяризира и запази бегаческата традиция на митично племе свръхбегачи Тараумара.


Сред останалите заглавия в програмата са най-награждаваният египетски филм за последните 5 години "Момичето от фабриката" с четири награди от фестивала в Кайро и награда за най-добра актриса, и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Дубай. Филмът беше египетското предложение за чуждоезичен "Оскар" и е единственият египетски филм получил разпространение в Европа за изминалата година. Предложението от Бахрейн - "Дървото на сънищата" идва с наградата на журито от фестивала в Кайро и със спиращи дъха гледки с едно от чудесата на света, свещеното дърво мескит, което оцелява повече от четири века в средата на безводната пустош около Джебел Дукхан и е напълно необяснимо откъде черпи водни запаси за съществуването си.


В програмата са още турският "Защо не съм като Тарковски?", продукцията на Франция и Мароко "Оркестърът на слепите", иранските филми "Такси за случайни съдби" и "Три риби", ливанският "Без него", "Курманджан Датка-Алайската царица" от Киргизстан. В рубриката "На фокус: жените режисьори" са включени две заглавия "Вила Тума" (Палестина) и "Нощна смяна" (Иран). В рубриката документално кино е филмът "Руми: Поетът на Исляма", който запознава зрителите с живота, философията и поезията на един от най-важните поети и мистици в ислямската култура – Джеляледдин Руми.