БСП избира нов лидер под Царевец?

Политика

22-01-2016, 16:15

Снимка:

©bgdnes.bg

Автор:

Биляна Веселинова

Всичко от Автора

Соцактивът се стопил с хиляди за 4 години

49-тият конгрес на БСП да се проведе във Велико Търново, вместо делегатите да заседават както обикновено в София. Това ще е едно от решенията, които ръководството на "Позитано" 20 ще предложи на членовете на Националния съвет, коментираха пред Bulgariautre висши социалисти. Пленумът на червените ще заседава тази събота и ще даде курс към ново заседание на най-висшия форум на левицата. Като аргумент за провеждането на заседанието на конгреса под Царевец ще бъде изтъкнато, че това е родният град на един от най-близките сподвижници на Димитър Благоев – Никола Габровски. Любопитната подробност е, че Габровски е сред учредителите на Българската социалдемократическа партия (БСДП) през 1891 година, а след това и в обединената Българска работническа социалдемократическа партия (БРСДП). Но след разцеплението на последната избира курса на тесните социалисти.


Социалистите от цялата страна да заседават във Велико Търново обаче се приема нееднозначно от членове на пленума и от сега се знае, че предложението ще срещне отпор. Като първа дата за конгреса под Царевец червените посочват 23-24 април. Ако все пак дестинацията на заседанието не бъде одобрена, то следващата възможна опция е за НДК – на 7 и 8 май. В първите дати червените ще се съберат точно на православните празници Лазаровден и Цветница. А във втория – ден след Гергьовден и непосредствено след православния Великден.


По-големият спор в утрешното заседание на "Позитано" 20 обаче ще е системата, според която ще се определи бройката делегати от всеки регион. До края на месеца ще бъде ясно колко са членовете на БСП. Според предварителните данни от моментното преброяване, членската маса е намаляла между 20-30 000 души от първото събиране на 48-мия конгрес през 2012 г. Тогава отчетът е сочел близо 135 000 партийни книжки. В момента соцактивът според неофициални данни е около 100 000 души. А според "Позитано" 20 "не повече от 120 000 души". Съотношението за избор на делегати сега ще е 1 към 150, т.е. 150 социалисти от една организация ще бъдат представени от един свой на конгреса.


Пак утре червените ще обявят официално старта на отчетно-изборните събрания в страната, които от своя страна ще излъчат към конференциите си предложения за делегати и номинации за председател на БСП. Първа заявка за лидерска битка е направена засега само от Красимир Янков. Очакванията за самостоятелен отказ от нов мандат на председателя на социалистите Михаил Миков към момента не са потвърдени. Но коментарите са, че поне 10 са вероятните кандидати за поста на 49-тия конгрес на БСП. В червените редици обичайно се спрягат имената на Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Калоян Паргов, Илияна Йотова и др.