Цветан Цветанов: В ГЕРБ обсъждаме около пет имена кандидати за президент

Животът

23-01-2016, 15:03

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Няма драма в подготвяния вот на недоверие, каза още Цветанов

„Някъде около пет са имената, които се спрягат за възможни кандидати за президент, но на този етап не смятаме, че е необходимо това да бъде оповестявано публично, защото още нямаме окончателното решение кой кандидат и коя кандидатпрезидентска и вицепрезидентска двойка ще бъде представена на обществеността”. Това съобщи във Велико Търново зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Разбира се, че тази тема е отворена и тя винаги би могла да провокира да се появи нова кандидатура, която да бъде обсъждана”, допълни той.
На журналистически въпрос дали сред петте имена е и името на президента Росен Плевнелиев, Цветанов заяви: „В момента не съм готов да отговоря на този въпрос”.
Според Цветан Цветанов няма нищо драматично в това, че опозицията иска вот на недоверие към правителството в сферата на здравеопазването. „Когато има опозиция, когато има критика, тя винаги трябва да бъде приемана като градивна и се надявам, че в този дебат, който ще се води в парламента, министър Москов и неговият екип ще могат да защитят всички  обвинения, които ще бъдат написани в мотивите. Ние ще заложим на нашата експертиза, която има д-р Дариткова като председател на Комисията по здравеопазване. И разбира се на нашата парламентарна група”.
По повод предстоящата работна среща в сряда между ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок, които подкрепят кабинета на Бойко Борисов Цветанов коментира: „Най-важното е, че всички ние се консолидирахме от първите разговори, че трябва да се направи отчет за първата година от управлението. Много от секторните политики останаха незабелязани заради опитите и начините за дискредитиране на правителството и разбира се отклоняване от това, което е свършено, за да може да излезе на преден план съвсем друга тема, която би могла да ни отклони от правилния път”.
„Ако това е поставеният ултиматум, аз мога да бъда спокоен, че май месец няма да има избори”, каза Цветанов в отговор на призива на Радан Кънев структурите на ДСБ да са готови за избори през месец май. „Партия ГЕРБ няма да изпадне в тази истерия, в този комплекс, който някои имат и искат да  говорят и да се правят на значими”.
Ремонт на кабинета не е актуална тема, подчерта още Цветанов. По негови думи ГЕРБ е силна и добре структурирана. „Мога да заявя, че партия ГЕРБ успя да се съхрани от вътрешни напрежения, които наблюдаваме в други партии или да има някакво роеене с тежки последствия за партията. И точно това може би е отговорността на всички наши областни и общински ръководители, които успяват да съхранят тази сплотеност и да могат действително да протягат и да изграждат мостове, а не да рушат това, което сме създали 2006 година, декември месец”.
Цветан Цветанов е гост-лектор на Третата политическа академия на Жени ГЕРБ, която се провежда във Велико Търново.