Днес е най-студеният ден за тази зима

Животът

24-01-2016, 10:39

Снимка:

© Pixabay

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Оранжев код за студено време е обявен в 16 области в страната

Температурите тази сутрин паднаха до минус 24 в Кнежа, минус 22 в Драгоман и минус 20 градуса в София и Кюстендил. Другите най-студени места са Видин и Пазарджик с минус 19, Пловдив минус 18 градуса. С около и под минус 15 градуса осъмна днес по-голямата част от страната.

Оранжев код за студено време е обявен в 16 области в страната. Леден ден ще бъде в областите: Кюстендил, Перник, София-област, София –град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Минималните температури в тези области ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса, максималните също ще са отрицателни стойности.

Жълт код за ниски температури е обявен в 12 области на страната. Кодът е в сила за Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич, стана ясно от справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките, цитирана от "Фокус".

Днес ще бъде предимно слънчево. В часовете преди обяд по поречието на Дунав ще има мъгла или ниска облачност. След пладне от запад облачността, предимно средна и висока, ще започне да се увеличава. Максимални температури: в Северна България – между минус 10° и минус 5°, в Южна България – между минус 4° и плюс 1°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България облачността ще се увеличи, но без валежи. Ще духа силен северен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.

В понеделник ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен западен вятър. Преди обяд ще има по-значителни разкъсвания на облачността. На отделни места в Южна България ще има мъгла. По-късно облачността ще се увеличи и привечер и през нощта срещу вторник на места ще превали слаб сняг. Температурите ще се повишат, повече дневните и максималните ще са между минус 5° и 0°, в Южна България до 2-3°. Във вторник повишението на температурите ще продължи. Облачността ще се разкъса, над много райони и ще намалее. Вятърът ще е от слаб от северозапад, в Източна България - до умерен от север. През следващите дни в планинските райони ще е предимно слънчево, там ще се затопли още. В низините и котловините ще се образува мъгла или инверсионна облачност, там ще остава и по-студено.