Изпълнението на водния цикъл ще започне до края на годината

Мисия Добрич

25-01-2016, 12:12

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

До 1-ви март ще бъдат подадени документите за реализиране на проекта

Кметът Йордан Йорданов е участвал в работна среща в края на миналата седмица в Министерство на околната среда и водите, където е обсъдена темата за реализиране на проекта за обновяване на водния цикъл на града.

 „Оказва се, че до момента проектите, които са направени за Програма ИСПА, реално не могат да бъдат реализирани на практика, т.е. когато е била пусната обществена поръчка, когато са били избрани изпълнители, всъщност се оказва, че чисто технически проектите не могат да бъдат реализирани. На хартия може да е много добре, но на практика никак не е добре“, коментира кметът. По време на работната среща е обсъдено как да се процедира, за да може общината да се възползва в дадените срокове.

До 1-ви март е предвидено да бъде подадена документацията, като бъдат приложени всички необходими апликационни форми, но не се депозират самите проекти. Те ще бъдат включени за доработка в самата обществена поръчка, каза кметът и допълни, че това означава, че нещата ще се случват в движение.

Община град Добрич и МОСВ считат, че нещата ще се развиват положително и няма да има забавяне на изпълнението на проекта във времето, посочи Йорданов. Той отбеляза, че общината има отпреди получен доклад от Европейската банка, според който този вид проекти не могат да бъдат реализирани на практика от фирмата изпълнител на строителните дейности. От тук нататък проектите ще бъдат включени в обществените поръчки, т.е. тези, които са избрани за изпълнители, ще имат нелеката задача да актуализират и допълнят технически проектите, каза кметът. „Аз продължавам да съм оптимист за това, че се движим навреме, доволен съм, че тези неща излизат, макар в периода, в който трябва да подаваме документи, на повърхността и става ясно всъщност от какво ние имаме нужда, за да бъде, така, навременно и де факто да ги реализираме“, заяви на днешната кметска оперативка Йорданов.