АБВ иска решение за Гробищния парк в Стара Загора

Мисия

25-01-2016, 14:15

Снимка:

bnr.bg

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Съветниците ще подкрепят общинския бюджет, приемат го като възможен

Общинските съветници от АБВ ще подкрепят бюджета на община Стара Загора за 2016 година. 

"Това е възможния бюджет. 100 милиона лева, с малко над 50% приходи от държавни делегирани дейности и малко под 50 милиона лева приходи от местни дейности", коментира Илия Златев от АБВ.


Това обаче не означава, че от АБВ няма да предлагат промени. Една от тях например е свързана с Гробищния парк. "Трябва да бъде изградено общинско предприятие "Обредни дейности", което обаче да не извършва търговска дейност, а да е ангажирано само с поддръжката на парка. 160 000 лева са отделени за поддръжка. В тях влизат и средствата за изграждане на гробище в землището на Богомилово", каза Илия Златев. Над 40 000 са гробните места, погребани са над 70 000 души, погребенията са между 2000 и 2200 годишно. Капацитетът на сегашния гробищен парк за разширение е изчерпан. Има 4 декара, които ще стигнат за погребения до края на месец май, допълни Илия Златев.


Общинските съветници от АБВ ще настояват 300 000 лева от средства за непредвидени разходи на община Стара Загора да се използват за поддръжката на парка. Да се направи ограда и да се монтира видеонаблюдение. В момента в Гробищния парк в Хрищени работят 16 човека, които са прекалено малко, смятат съветниците от АБВ.


690 000 лева са отделени през тази година за културния календар на общината, каза още Илия Златев. Той допълни, че по време на сесията от АБВ ще предложат да се отпуска сума на културните институции, които желаят да кандидатстват по проекти. Друго предложение ще бъде да се опуснат 30-40 хиляди лева на Регионалната библиотека за закупуване на апарат за съхранение на периодичния печат.