Докладът на ЕК с най-много критики към ВСС (допълнена)

Мониторингът е положителен към съдебната реформа, Кунева призова за оставка на висшите магистрати

Очакваният доклад на Европейската комисия за България е най-критичен към ВСС. Описват се случилите се около съвета събития и се критикуват непрозрачните процедури. Без да се посочват имена, са описани скандалите, включително с телефонните записи. Това се казва в специалната кореспонденция на Владислав Велев, представител на БНТ в Брюксел.

Официално документът ще бъде оповестен утре, но институциите у нас вече разполагат с документа по мониторинга на страната ни за  2015 година.  Има критики, че в такива случаи ВСС се самосезира и започва работа по проблемите твърде бавно, едва след значителен обществен натиск.

За поредна година докладът препоръчва да се променят НК и НПК, отбелязва се неравномерната натовареност на съдилищата и се подкрепя идеята за проверка на работата на прокуратурата, се казва в информацията на БНТ.

В мониторинговия доклад тонът като цяло е добронамерен и се отбелязва напредъкът в съдебната реформа. Борбата с организираната престъпност вече дори не е толкова на фокус, колкото преди, а това показва напредък в тази област. Едно от важните заключения е, че след законодателните промени в различни сфери е важно да има и резултати.

Приветстват се стратегиите за борба с корупцията и за съдебна реформа и се отбелязва, че трябва да започнат да бъдат прилагани.

В доклада се подкрепя идеята на премиера Бойко Борисов България да получи експертна помощ за провеждане на съдебната реформа. Като положителни стъпки са посочени изборът на главен съдебен инспектор и промените в системата за случайно разпределение на делата.

Европейската комисия оценява положително и работата на специализираните съд и прокуратура, чиято дейност вече е започнала да дава резултати.

Препоръчват се законодателни промени, които да направят по-лесна работата на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество. Подобен документ се изготвя и за Румъния, а Холандия обвърза приемането на България в Шенген с оценките в докладите.

Ако бях на мястото на Висшия съдебен съвет, бих предпочела да спася репутацията на институцията. Те са тези, които трябва да решат дали да подадат оставка. Останалите власти могат да ги призоват, но не могат да ги разпуснат. Това коментира пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева по повод скандалите във ВСС след Националната работна среща за борба с трафика на хора, съобщи Агенция "Фокус". "Този ВСС ще бъде сменен. Надявам се да си подадат сами оставката, ако така решат, ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг Съвет, но всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си, тоест, дори и на най-добрите в следващите години ще им бъде много трудно", заяви Кунева.

"В тази кампания по издирване на това кой на кого е изпратил СМС-и се оказа, че има обвинения, които не отговарят на истината. Хората показват разпечатките си. Мисля, че ВСС, ако вземе такова решение и реши сам да проведе вътрешно разследване, би било добре. Но това е независим орган, който би трябвало, за да може да получи сила от своята независимост, да направи всички необходими стъпки, за да изчисти името си. Ето към това можем да ги призовем! Но не можем да ги разпуснем!", коментира вицепремиерът. Тя посочи още, че съществуват и други трудности, свързани с това как ще бъде избран новият състав на ВСС, ако бъде разпуснат настоящия.

"Ако този съвет се разпусне, как избираме новия - по закон, който все още го няма и който трябва да влезе в края на март, да стане факт, или по стария закон? Ако го избираме по стария закон, това означава, че март ще избираме нов орган по новия закон? Виждате ли колко е лошо да се говори преди да се мисли", посочи вицепремиерът.
Във връзка с доклада от ЕС, който трябва да бъде публикуван утре, вицепремиерът заяви, че няма индикации за "разделяне от Румъния". По думите ѝ, всяка институция трябва да разпознае своята отговорност в оценките в документа.