Започват информационните дни на Комисия "Фулбрайт"

Животът

26-01-2016, 11:15

Снимка:

©karieri.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Комисия "Фулбрайт" представя "Образованието в САЩ"

Просветното министерство й предостави ново помещение в столицата

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев подписа договор за предоставяне от ведомството му на помещение на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". Офисът ще се помещава на бул. "Витоша" № 12, съобщиха от просветното министерство. Договорът за предоставяне бе връчен от заместник-министър Костадин Костадинов на Анжела Родел, изпълнителен директор на Българо-американската комисия за образователен обмен. От 29 януари 2016 г. започва серия информационни дни на Комисия "Фулбрайт" за възможностите за предоставяне на стипендии за български граждани за научни специализации в САЩ. Стартът на ежегодния конкурс за стипендии за учебната 2017-18 г. вече е обявен. Крайният срок за кандидатстване е 9 май 2016 г.


Програмата "Фулбрайт" е основана през 1946 година от американския сенатор Джеймс Уилям Фулбрайт. По програма "Фулбрайт" американци могат да пътуват в чужбина и граждани на други държави могат да бъдат приети в САЩ, за да учат, провеждат изследвания или упражняват талантите си. От 2004 г. българското правителство започна да осигурява част от финансовите средства на комисията. До тогава парите идваха изцяло от американския Конгрес, който от 1993 г. до 2003 г. включително е инвестирал в България около 11 млн. долара.


Част от средствата бяха от собствени приходи на комисията в нашата страна, получени срещу предоставени образователни услуги - езикови курсове и тестове. Българското участие се изразяваше в непарична подкрепа, например в безвъзмездно предоставяне на помещения. Финансовите ангажименти на българското правителство са записани в сключеното неотдавна българско-американско споразумение за продължаване дейността на "Фулбрайт".


Подписването на нов документ стана след като изтече десетгодишният срок на първото споразумение. Сключеното през 2004 година споразумение е безсрочно. Освен участие на българската държава документът предвижда още сериозни финансови облекчения за "Фулбрайт". Дейността на комисията ще бъде освободена от мита, корпоративен данък и ДДС.