Трансплантирани в Турция се прибират без документация

Животът

26-01-2016, 12:21

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Тази практика зачествява и е крайно опасна, алармира проф. Емил Паскалев

Зачестяват случаите на пациенти с трансплантации, направени в Турция, които се връщат в страната ни без никаква медицинска документация. За това алармира пред БНР проф. Емил Паскалев, началник на клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница. Липсата на медицински данни може да застраши живота на тези пациенти, тъй като пряко влияе върху лечението им.


Проф. Паскалев оглавява екипа от нефролози, които следят около 550 бъбречнотрансплантирани у нас. "Отначало пациентите правеха трансплантацията в една, две големи болници, които съвсем легално даваха информация. Сега се правят в много повече от две болници. Някои болници не си пишат на епикризите името отгоре. Не знаем донора, дали е мъж или жена, дали е на 20 или на 120 години. Не са написани терапиите", възмущава се професорът.


"Пациентът идва и носи откъснати парченца от кутийката на лекарството и казва: "Ето това пия", при тези пациенти работим с огромно внимание и ги следим повече. Това съответно води до повече разходи, а понякога може да доведе до смърт на самия пациент", алармира за опасната практика проф. Паскалев.