Осъдиха италианска компания за незаконно уволнение от „Южен поток” в Бургас

Крими

26-01-2016, 13:33

Снимка:

снимка, burgasinfo

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Юрисконсултът е част от екипа, ангажиран в регионалния клон на фирмата

Италианската компания „Сайпем” (Saipem), която трябваше на построи морската част на газопровода „Южен поток”, бе осъдена за незаконно уволнение на юрисконсулт в Бургас.  Решението е на Районния съд в града. Основният мотив на магистратите: „Действително към настоящия момент може да се направи предположение, че в бъдеще дейността на работодателя ще бъде напълно преустановена, но с висящата регистрация на клона е възможно и обратното разрешение - встъпване в нови договорни правоотношения, по които е икономически изгодно упражняването на дейност на територията на България с управление в страната ни”, пише burgasinfo.

Юрисконсултът е част от екипа, ангажиран в регионалния клон на фирмата, подразделение на енергийния концерн „Ени” (ENI), която бе наета да достави нужните тръби и съоръжения и да изгради първата тръба на „Южен поток“ по дъното на Черно море.

Строителството трябваше да започне в края на 2014 г., но на 15 юли м.г. Сайпем е  уведомен от „Саут Стрийм Транспорт”-дъщерно дружество на „Газпром” за прекратяване на част от сключения между тях договор за изграждането на първата линия за газопровода. Два дни по-късно управителят на клона у нас е взел решение да бъдат преустановени оперативните дейности за изпълнението на проекта, а трудовите договори на служителите, ангажирани по изпълнението на проекта, да бъдат прекратени.

Според юрисконсулта обаче „няма предприети фактически действия от нормативно установената процедура по закриване на предприятието. Останали са в сила значителен брой трудови договори, офисът по седалището на клона продължава да функционира и към настоящия момент, а третите лица, контрагенти на работодателя, все още не са уведомени чрез вписване в търговския регистър за закриването на предприятието в България”, посочва правистката в искането си пред районните магистрати в Бургас за отмяна на заповедта за прекратяване на трудовите отношения.

От „Сайпем” контрират, че към момента клонът на място продължава да работи и има 11 служители на позиции с административни и финансови функции, по отношение на 4 от които срокът на предизвестие за прекратяване на трудовите договори е започнал да тече. Заявяват обаче, че поетапно договорите с тези служители също се прекратяват.

Съдът прима, че работодателят „Сайпем” в нарушение на изискването за законосъобразност е постановил е прекратил едностранно трудовото правоотношение. „Към настоящия момент регистрацията на клона в търговския регистър на България продължава да съществува”, посочват магистратите и постановяват правистката да бъде възстановена обратно на работа, а от италианската компания да платят обезщетение в размер на 7 619.87 лв.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.