Тотев: Нарасналият общински бюджет не се дължи на скок в данъците и таксите

Мисия Пловдив

26-01-2016, 14:58

Снимка:

©Радио Пловдив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Той е най-големият за последните 8 години и трябва да се гласува на 28 януари

Бюджетът на Пловдив тази година е най-големия за последните осем години. Това заяви кметът на града Иван Тотев. Финансовата рамка е в размер на 255 милиона 531 хиляди лева, очаква се да бъде гласувана на сесията на Общинския съвет на 28 януари. От тях 111 милиона 902 хиляди лева са от държавно делегирани дейности, а 143 милиона 628 хиляди лева са от местни приходи, става ясно от общинските разчети. Градоначалникът подчерта, че по-големия бюджет не се дължи на скок в местните данъци и такси, а напротив. Намалението на налозите за три класа автомобили вече е в ход и то ще калкулира 850 000 лева по-малко приходи от данък автомобили в хазната. Разликата ще бъде компенсирана с по-висока събираемост, обясни Тотев, цитиран от Радио Пловдив.


Кметът подчерта, че този бюджет гарантира много сериозна капиталова програма. Тя е на стойност 45 милиона лева и предвижда реализацията на близо 60 проекта. Сред тях е довършването на булевард "Васил Априлов" и стартиране на проекта "Модър-Царевец". Тази година ще бъдат ремонтирани още "Коматевско шосе", "Руски" и "Шести септември". Отпускат се средства за реконструкция на Асеновградско шосе, а също и за ремонт на тротоари и вътрешнокварталните улици. Предстои довършването на Зоологическата градина, която е на стойност близо 4 милиона лева. 120 000 лева ще бъдат отпуснати за закупуване на животни.


Най-голямото перо в бюджета е за образованието. Общо в тази функция са заложени 94 милиона 208 хиляди лева. За здравеопазване в бюджета на Община Пловдив са заложени 12 милиона 838 хиляди лева, като 1 милион лева са отделени за погасяване на задълженията на болница "Свети Мина". Там ще бъде назначен нов директор. "Ще му дадем срок от 6 месеца. Ако не се справи и не успее да намали дълговете, ще пристъпим към сливане на "Свети Мина" с болница "Свети Пантелеймон", заяви кметът. За култура отделени 15 милиона лева. За първи път от много години читалищата ще получат повече средства. Фондация "Пловдив 2019" получава 1 милион лева.


Финансовото състояние на Община Пловдив към 1 януари тази година е много добро. По сметките й има 31 милиона 509 хиляди лева. Дълговете са два пъти по-малко от допустимите по закон 15%.