27 януари - 138 години от освобождението на Добрич от османско владичество

Мисия Добрич

27-01-2016, 08:10

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Възстановчици ще участват в отбелязването на годишнината от Освобождението на Добрич

От 11.00 часа пред Паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман ще започне поклонението

На 27 януари се навършват 138 години от освобождението на Добрич от османско владичество. Тази година Община град Добрич възражда  елементи от стара традиция, съществувала в Добрич в началото на миналия век, като привнася в нея и нови моменти.

Празничната програма ще започне с панихидата в памет на загиналите за освобождението на Добрич от османско владичество, която ще започне в 10.00 часа в църквата „Св. Вмч.  Георги“.

След нея участниците в проявите ще тръгнат от храма в три различни лъча, за да поставят цветя на паметни плочи и паметници, свързани с годишнината:

Първият лъч ще се отправи към паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман, като за целта ще бъде осигурен транспорт /В 10.40 автобусът ще тръгне от спирката на дом-паметник „Йордан Йовков“/

Вторият лъч ще тръгне към Костницата на загиналите руски воини. А участниците в третия лъч ще поставят цветя на паметника на Васил Левски, паметната плоча на Хаджи Иван хаджи Вълков и паметниците на Захари Стоянов и Ф. М. Достоевски.

Цветя ще бъдат поднесени и на останалите паметни места в града: паметниците на Христо Ботев, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията и Алеята на опълченците във Военно гробище музей.

От 11.00 часа пред  Паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман ще започне поклонението, организирано от Община град Добрич с участието на Национално дружество „Традиция – Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк“. Почетен гост на церемонията ще бъде Генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук.