"Икономист": Ирина Бокова изглежда като кандидатът на Москва за ООН

Политика

27-01-2016, 06:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичането на класифицирана информация за Бокова

"Ирина Бокова се радваше някога на американска подкрепа, но си създаде врагове с лобиране през 2011 г. Вашингтон да се съгласи с приемането на Палестинската автономна власт в ЮНЕСКО. (Америка прекрати вноските си в организацията, а те покриваха 22% от бюджета ѝ.) Днес тя е възприемана като предпочитаният от Москва кандидат." Това пише британското списание "Икономист" на сайта си в статията "Състезанието за генералния секретар: Водещите кандидати да оглавят ООН са българки", разказваща за конкуренцията кой да наследи Бан Ки Мун начело на ООН, когато мандатът му изтече след една година.
Текстът е илюстриран със снимка на Кристалина Георгиева с обяснение, че тя е близка до премиера Бойко Борисов, който може да я номинира, "макар че би предпочел тя да остане като негов съюзник в Брюксел".
Авторите твърдят, че двете с българки са силни кандидатки за поста. Еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия е определена като съперничка на Бокова. Посочва се още, че назначаването на Георгиева за съпредседател на комисия за хуманитарната помощ навежда на мисълта, че тя е фаворит на Бан Ки Мун.
Но въпросът коя от двете ще бъде издигната от правителството, вече създава политическа турбуленция в София, пише "Икономист" с припомняне за заплахите на Георги Първанов партията му да напусне управляващата коалиция, ако не подкрепи Бокова.
"Състезанието (между САЩ и Русия) ще бъде мръсно, кандидатите им тихо водят кампании един срещу друг и някои обещават скоро да има доказателства за корумпираността на другия. Екипите им трябва да играят едновременно две партии политически шах - една за спечелване на одобрението на собственото им правителство и една международна - за симпатиите на Вашингтон и Москва."

Междувременно снощи стана известно, че министърът на външните работи Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичане на класифицирана информация към медия, съобщи говорителят на министерството Бетина Жотева. Тя уточни пред БНР, че става дума за публикация във вестник "24 часа", свързана с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, в която е било разказано за грама със специален гриф. 
Изданието публикува в понеделник съдържанието на грамата, според която Микаел Ворбс, посланик на Германия и председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО е писал, че "Забавената позиция на България да посочи коя от двете кандидатки - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, ще подкрепи за генерален секретар на ООН може да попречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО" (цитат от "24 часа"). От публикацията в медиата става ясно, че Ворбс е обяснил, че много държави били изненадани от липсата на номинация от България и още, че той твърди в грамата, че Бокова може да бъде избрана за генерален секретар на ООН, тъй като сред членовете на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО тя се ползвала с подкрепа и това ще наложи по-ранен избор на нейн наследник.     
"Министър Митов днес/вчера/ сезира и ДАНС и Държавната комисия по сигурността на информацията, защото така изисква законът, когато в дадено ведомство има изтичане на класифицирана информация, както се случи при нас.
При нас се получи грама, която е с определено ниво на секретност, в петък, и в неделя вече беше показана по медиите нещо, което е в абсолютно нарушаване на закона за класифицираната информация", заяви Жотева, цитирана от националното радио. 
Случаят трябва да се разследва, защото е заплаха за националната сигурност на държавата, смятат от външно министерство. 
"Не мога да коментирам съдържанието на грамата. Единствено мога да кажа, че сме констатирали твърде много съвпадения в това, което сме получили в Министерството, и това, което е излязло във вестника", коментира Жотева. 
Ирина Бокова е в агресивна кампания от няколко месеца да бъде номинирана за състезанието за генерален секретар на ООН. Правителството обаче все още не е посочило кой ще е кандидатът на България.