Мел Гибсън снима филм за цар Калоян

Варна Лайф

27-01-2016, 08:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мегапродукцията е на "Ню Бояна филмс", разкри главният изпълнителен директор на Киноцентъра Ярив Лернер

Мел Гибсън ще режисира филм за българския цар Калоян. Това е една от новите мегапродукции на Киноцентъра в Бояна, разкри Ярив Лернер, главният му изпълнителен директор и син на собственика Ави Лернер. Суперзвездата ще дойде за втори път в България тази година, след като беше тук през 2013-а за "Непобедимите 3". Изглежда от тогава актьорът е създал здрави контакти със студио номер едно. Той се е съгласил да се запознае със сценария на историческия сюжет, в който, както обеща Лернер, ще има и много екшън. Последният режисьорски проект на Гибсън беше "Апокалипто" от 2006-а, а тази година се очаква да излезе новата му историческа драма "Hacksaw Ridge". След като всичко по филма се договори, на Гибсън ще бъдат предложени и наши актьори. "Както знаете, Мел избра двама от тях за "Страстите Христови", припомни Ярив. Христо Шопов се превъплъти запомнящо се в Пилат Понтийски и Гибсън беше категоричен, че е за "Оскар", а Христо Живков пък изигра Йоан. "Няма значение дали най-подходящият човек за ролята ще бъде българин, американец или англичанин - важно е да изгради образа най-добре. За продуцентската компания, която поема риска, е най-важно да продава филма. Заради това винаги трябва да привлечеш голямо име. Режисьорите не се интересуват толкова дали главният герой е конвертируем. Ние предлагаме за всичките филми, снимани тук, българи, но режисьорите избират", обясни още Лернер.

Сценаристът на филма за цар Калоян е известният Голан Рамрас, работил по "Господин и госпожа Смит", "Превъзходството на Борн", "Железният човек", както и за гиганта "Марвел". Той беше у нас миналата година, за да преподава в курса за сценаристи, който Киноцентърът организира за втори път. Рамрас ще дойде в София отново през февруари, за да работи с историци специалисти по темата. Филмът трябва да излезе към края на 2017 г., но все още не са избрани актьорите. Историята се развива по време на Четвъртия кръстоносен поход и разглежда отношенията на царя с папа Инокентий III.

Още една суперпродукция за историята на България ще се снима в Киноцентъра - за Борис III и спасяването на евреите през Втората световна война. Дарина Павлова се включва като един от продуцентите. Сценарият, който също не е писан от българи, е почти готов, но ще трябва да се преработи, защото в историята за спасяването на българските евреи, както се изрази Ярив, "се оказало, че участват още много други хора" и някои от героите трябва да се доразвият. Окончателният вариант трябва да е готов на 1 март, след което вече продуцентите от "Ню Бояна" ще избират режисьор и актьори.

Снимките няма да се случат само в студиото, но и на различни места в страната. И двата филма ще бъдат на английски заради международния пазар. Според Ярив начинът, по който се прави кино, започва с велик сценарий, който привлича известен режисьор, който от своя страна ще привлече добри актьори. "Не е въпросът кои сценаристи са по-добри", обясни Лернер избора на чужди сценаристи за българска история. "Въпросът е кога българите ще започнат да разказват собствените си истории. Всеки има история за разказване - но въпросът е в това, което я прави забележителна и интересна за другите, така че да пожелаят да чуят. Добрият сценарист, независимо дали е българин, американец, французин, е способен да привлече с нещо зрителите. Сценаристите, които наемаме са тествани и са направили много филми. Може да си добър разказвач, но да не знаеш как да комуникираш с публиката - за това на помощ идват тези хора."

Ярив, който неотдавна пое Киноцентъра, за първи път идва да работи у нас през 2011 г. по късометражния филм The Ultimate Yogi. Връща се и през 2012-а, а след това остава за постоянно в Бояна с чичо си Дани, който почина преди година. "Много е забавно да се учиш как да управляваш голяма компания, в която работят предимно чужденци. Преди това управлявах малка фирма само с петима души. Така че е голяма стъпка. Но за мен трудностите не са проблем, а предизвикателство", каза Ярив. Той сподели, че обича да научава нови неща за нашата страна и се интересува от историята ни. Дори се опитал да научи и български, но му се сторил твърде сложен, пък и той не бил добър студент.