КЕВР: Драстично намаление на цената на газа чакаме през април

Портфейл

27-01-2016, 10:46

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Шефът на Комисията прогнозира то да е до 15% и обеща водата да не поскъпва шоково

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов увери, че регулаторният орган няма да допусне шоково увеличение на цената на водата. В студиото на "Денят започва" по БНТ Иванов заяви, че от началото на април се очаква драстично намаление на цената на газа до 15%. Резултатите от назначената от КЕВР извънредна проверка на "Овергаз" щели да излязат в петък. Предварителните данни сочат, че компанията има добри резултати по всички показатели, които са обект на проверката.


Проверката бе възложена със заповед на шефа на КЕВР след възникналата ситуация от последните дни на миналата година и наложилото се предоставяне на газ за клиентите на "Овергаз" от "Булгаргаз". Иван Иванов увери, че опасност от газова криза няма. Той обясни, че очакваното намаление на цената на синьото гориво е заради ситуацията на международния пазар.


По думите му цената на суровия петрол се следи ежедневно, тъй като деривати на суровия петрол участвали във формулата за изчисление на природния газ. Цената продължавала да се движи около 30 долара за барел за сорта Брент. Иван Иванов обясни, че това означава, че от 1 април може да се очаква сериозно намаление на цената на природния газ. Той очаква да бъде надмината първоначалната прогноза на шефа на "Булгаргаз" Петьо Иванов за 10% намаление на цената на природния газ и то да достигне 15%.