Мъжете от Добрич са по-активни в интернет

Добруджанци по-рядко комуникират по глобалната мрежа с институциите

В област Добрич беше проведено изследване за използването на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата. Изследването се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В област Добрич са анкетирани 79 обикновени домакинства и 168 лица, а за страната анкетираните са 4 085 домакинства и 9 011 лица на възраст 16 - 74 навършени години, съобщават от ТСБ – Североизток, отдел „Статистически изследвания – Добрич”.

Резултатите от проведеното изследване през 2015 г. за използване на информационно - комуникационни технологии от домакинствата и лицата показват, че 58.5% от домакинства в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 7.3 процентни пункта спрямо предходната година.  В България 59.1% от домакинствата имат интернет в домовете.

При регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистрирано понижение от 3.5 процентни пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично, а в сравнение с 2010г. - ръст от 20.8 процентни пункта. През 2015 г. в област Добрич 54.3% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет, т.е. „сърфират в мрежата“ всеки ден или поне веднъж седмично. Това отрежда десета позиция на областта по този показател, докато на първо са жителите на София (столица).

Мъжете в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 58.3 и 50.3%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 34.3% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2015 г. делът на  Добруджанци, използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление е 6.1%, като за страната този показател е 17.8%. Най-много са лицата,  получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри. Използването на онлайн административни услуги от хората отрежда 26-то място на област Добрич, като на първо са жителите на София (столица). При използването на онлайн услуги от държавната администрация, мъжете в област Добрич са по-активни от жените - съответно 6.4 и 5.7%.

През 2015 г. регулярните интернет потребители най-често използват мрежата с цел комуникация. Почти всички осъществяват телефонни или видеоразговори през интернет и за изпращане/ получаване на електронна поща. Други декларират, че са се възползвали от услугите на глобалното уеб пространство  с  цел  участие  в  социални  мрежи  и  четат  новини  и  онлайн  вестници. Основни дейности в интернет са и намиране на информация за стоки или услуги, търсене на здравна информация и консултиране с онлайн енциклопедии . Следва делът на потребителите използвщи интернет за търсене или кандидатстване за работа, както и за интернет банкиране. Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, следвани от поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации, и стоките за дома. Най-активни в онлайн покупките са в Югозападния район (25.5%), докато в Североизточния район 19.1% от лицата на възраст 16-74 навършени години пазаруват онлайн.

 

Използването на складово пространство в интернет за съхранение на документи, снимки, музика, видео или други файлове (т.нар. „облачни услуги”) добива по-широка популярност сред регулярните интернет потребители на възраст 16 - 74 години. Най-активни в използването на облачни услуги са в Югозападния район (43.1%), докато в Североизточния район този дял е равен на 22.4% от лицата.

В изследването за 2015 г. бе включен специален модул относно сигурността в интернет. Според получените резултати потребителите на интернет са имали проблеми, свързани със заразяване на компютъра с вирус или друга компютърна инфекция (напр. „червей” или „троянски кон”), което е довело до загуба на информация или време. Сравнително малък е делът на интернет потребителите станали жертва на злоупотреба с лична информация, изпратена по интернет, или на други нарушения на поверителността.

Съществува притеснение по отношение на сигурността при ползването на интернет, свързано с предоставянето на лична информация на онлайн общности в социални или професионални групи, при поръчване или закупуване на стоки и услуги и интернет банкиране.