Добрич празнува 138 години от освобождението

Добруджанци

27-01-2016, 13:14

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

С изстрели от автентични пушки от времето на Руско-турската война

С изстрели от автентични пушки от времето на Руско-турската война почетен караул в Добрич отбеляза 138-ата годишнина от освобождението на града от османско владичество, съобщи БТА. Възстановчици от националното дружество "Традиция" в казашки и опълченски униформи пресъздадоха военен ритуал на паметника на генерал-лейтенат Аполон Цимерман.
Да помним имената на героите от 16-и Донски пехотен полк и Долнодунавския отряд, водил битката за Добрич под предводителството на генерал-лейтенат Цимерман, на руските, украински, финландски, румънски, български воини, оставили костите си за освобождението на Добруджа от османско владичество, каза в словото си на общоградското поклонение кметът Йордан Йорданов.
Ако градът не беше се предал, за нас би станал друг Плевен, свидетелства за освобождението на някогашния Хаджиоглу Пазарджик, записаното в дневника на казашкия полк.
Много славни страници от историята на руското воинство са свързани с освобождението на България, заяви на тържеството генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. Дипломатът добави, че през всичките изминали години България не забравя героите, проявили изключително мъжество.
На тържественото възпоменание гражданите отдадоха почит на загиналите с едноминутно мълчание. Представители на местната власт, генералният консул на Руската федерация, областният управител на Добрич, граждани положиха венци и цветя на паметника.