Библиотерапия в библиотеката

Мисия Добрич

28-01-2016, 11:59

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Срещата бе посветена на 260 г. от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт

От началото на 2016 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” стартира инициативата Библиотерапия за възрастни. През цялата година, всеки втори вторник от месеца в библиотеката ще се провежда Библиотерапия с потребители на Дневен център за възрастни хора с увреждания към Център за психично здраве „Д-р Петър Станчев” в Добрич. На 27 януари 2016 г. се проведе първата среща, която бе посветена на 260 г. от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.

16-те участници от ДЦВХУ бяха подбрали текстове, разказващи за живота и музиката на Моцарт. С голямо внимание бяха изслушани прочетените текстове. Библиотерапията беше озвучена от музикален фон, включващ  популярни моцартови творби - „Малка нощна музика” части от оперите „Отвличане от сарая”, „Сватбата на Фигаро”, „Вълшебната флейта”. Не беше пропусната и Симфония 41 „Юпитер”и разбира се Реквиема. Последваха множество въпроси, коментари, споделяне на знания и усещания за „детето-чудо” Моцарт, прочетени бяха и любопитни анекдоти. Гостите на Библиотеката разгледаха изложените библиотечни документи, видяха и какво е представлявал  клавикорда, първият инструмент, на какъвто 3-годишният Моцарт се е учил да свири. Някои от потребителите си заеха книги за дома.

Инициативата Библиотерапия оправда очакванията. Всички си тръгнаха обогатени и удовлетворени от съпреживяното. Съвместната дейност ще продължи с четене на текстове от библиотекарите, по предварително избрана тема и последваща дискусия, за да бъде четената книга увлекателна за хората от групата, а самия процес на четене да доставя не само удоволствие, но и да провокира тяхното мислене.