В МОН ще хвърчат глави заради новите учебни програми, обеща Танев

Политика

28-01-2016, 14:36

Снимка:

offnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Националното ни съзнание е в разпад, стоп на образователните експерименти, иска Каракачанов

Министърът на образованието проф. Тодор Танев обяви, че предстоят смени в кабинета му заради проблемите с проектите за учебни програми. В понеделник той ще събере политическия си кабинет и ще бъде решено кой да поеме отговорност. Напрежението възникна, след като миналия петък вечерта МОН публикува проектите за нови учебни програми за II, VI и VIII клас. От програмата по литература за шести клас отпадат "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и редица други произведения. В програмата по история за същия клас периодът 1396-1878 е представен по начин, от който е почти невъзможно да се разбере, че е имало османско владичество. Вместо "владичество", "робство", "иго" са използвани думи като "власт" и "съжителство", както и "взаимни влияния" между християни и мюсюлмани.


От думите на министъра не стана категорично ясно дали ще си отиде началникът на политическия му кабинет Мюйессер Солак. На въпрос дали ще има кадрови промени в министерството след скандалите с новите учебни програми, Танев отговори: "Много малки на този етап. Те са главно в най-близкото ми обкръжение", след което уточни, че не става дума за заместничката му Ваня Кастрева. "Зам.-министрите се назначават и освобождават от премиера, а не от министъра", каза Тодор Танев.


В българското образование се правят непрекъснато експерименти, заяви на брифинг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след срещата с министър Танев. Периодично се подменяли термини и факти. Според него чиновниците, които правят учебните програми, са свързани с фондации, близки до Турция. Определени среди в МОН отново скандализираха обществото, изтъкна патриотът. Спорната епоха в историята оставяла, по думите му, грозни следи върху съзнанието ни. В разпад на националното съзнание сме, подчерта Каракачанов. Той настоява да се спре с експериментите в образованието, на които сме свидетели вече 25 години. След 25 години ни наричат простаците на Балканите, категоричен бе Каракачанов.