Произвели сме по-малко, но по-качествено грозде през 2015 г.

Мисия

29-01-2016, 09:39

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 4 млн. кг е общото количество в региона

Над 4 млн. килограма е общото количество на произведеното винено грозде през 2015 година в област Велико Търново, съобщи Общинско радио. От тях над 2 млн. килограма е реколтата от червените сортове, а около 2 млн. кг - белите. Спрямо предходната 2014 г., добивите са с над 1, 400 млн. килограма по-малко, но пък с добро качество и захарност. Винпромите в Сухиндол и Свищов си остават най-големите производители на грозде в региона. Сред най-разпространените сортове са каберне, мерло, гъмза и шардоне.
„Реколтата от червените сортове намалява, но е с по-добри характеристики. Това се наблюдава от последната година”, обобщи за Общинско радио Ивайло Попов, началник на Териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното в Плевен. Това се дължи на изкоренените 1 600 дка лозя в Свищовско, които ще бъдат възстановени с нови лозички.