Без пенсия за инвалид, който си запази работата и заплатата

Портфейл

29-01-2016, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ограничават и помощите според вида на увреждането

Хора, които са получили увреждане, но са останали годни, за да вършат работата си, няма да получават инвалидни пенсии. Това предвижда концепция за реформа при инвалидните пенсии, представена в четвъртък от вицепремиера Ивайло Калфин, пише в. "24 часа".
Комисия от експерти от НОИ, трудова медицина и агенциите за социално подпомагане и за заетостта ще влизат в комисия за преценка на работоспособността. Тя ще бъде втора, след медицинска експертиза.
“На базата на всеки индивидуален случай ще се прави преценка дали и каква пенсия ще се отпусне, какви социални помощи ще може да получи човекът, дали да се преквалифицира”, обясни Калфин. Принципът обаче ще е - човек, който е запазил работата и дохода си въпреки увреждането, няма да получава пенсия.
Три са сценариите, по които ще работи комисията по работоспособността. При първия ще препоръчва връщане на работа, а работодателят може да получи помощ да оборудва работно място за инвалида.
При втория сценарий ще следва преквалификация и намиране на работа през Агенцията по заетостта. Най-тежките случаи пък ще бъдат пращани на рехабилитация, а след нея ще минават повторна оценка дали не са станали работоспособни.
Инвалиди, които не са запазили работата или дохода си отпреди увреждането, ще получават пенсия. Тя няма да им се спира дори ако впоследствие намерят работа.Хората с увреждания вече ще получават и само част от социалните помощи, които могат да вземат в момента. Кои точно ще се дават, пак ще се решава за всеки конкретен случай.
От явяване пред комисия за преценка на работоспособността ще са освободени децата до 16-годишна възраст и пенсионерите. Те директно с медицинската експертиза от лекарската комисия ще отиват за социално подпомагане. След като концепцията бъде подложена на обществено обсъждане, ще се готвят и промени в законите, обясни Калфин. Според него те трябва да са готови до лятото.