В Асеновград ще тече вино от чешма

Пловдив Лайф

29-01-2016, 15:18

Снимка:

©БНР

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Пикът на тридневните празници на гроздовия еликсир ще е в неделя

Форум "Вино и културен туризъм" съпътства празниците на виното в Асеновград - XXIV конкурс "Най-добро домашно вино – реколта 2015 г.". Днес от 18:00 часа в Налбантовата къща ще се състои презентация на тема "Възможности и перспективи за развитие на винения туризъм", представят програмата си във Фейсбук организаторите. Своя продукция ще представят четири местни винарски изби. За трета поредна година станимашката Винария се съпътства и от национален поетичен конкурс за любовна лирика "Наздравица за любовта". В конкурса участва 92-ма автори от цялата страна, а награждаването на победителите ще бъде в събота в градската библиотека "Паисий Хилендарски".


Кулминацията на винарския празник е в неделя, когато ще станат ясни финалистите в традиционния конкурс за най-добро домашно вино. Тържествата започват с шествие на винопроизводителите от паметника на Аристи Чорбаджака до Рибната църква, където ще бъде пресъздаден ритуалът "Вино от чешма". Финалът на Винария 2016-та ще е на 1 февруари - Трифон Зарезан, когато ще се проведат традиционните за Асеновград пехливански борби в едноименната местност над града.


Само 17 еликсира от 48 представени мостри отиват на финала на конкурса за най-добро домашно вино в Асеновград. След първоначалната дегустация стана ясно, че прочутият асеновградски мавруд държи рекорда от 5 елитни вина, на финалната права излизат още Каберне Совиньон и Мерло. В категорията "Бели вина" ще се състезават за приза три напитки.


Участниците тази година са както от Асеновград, така и от цялата Родопска яка и Чирпан. Кой ще грабне голямата награда от 50-литрово буре и 200 лева, ще стане ясно в неделя, на централния площад, където кметът Емил Караиванов ще обяви победителите.