РБ номинира Кунева за просветен министър, тя прие

Политика

29-01-2016, 20:46

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

РБ ще предложи цял екип, макар още да няма идеи за заместник-министри

Реформаторският блок (РБ) официално номинира Кунева и то единодушно за министър на образованието. Не е имало друг номиниран. Самата Кунева е приела. Найден Зеленогорски обяви решението на Блока, в което ДСБ не е взело участие с гласовете си. Заседанието на реформаторите продължи повече от два часа. По информация от участници в него то не е преминало особено спокойно, предаде news.bg.

Минути, след като стана известно, че решение има, депутатът Гроздан Караджов обяви, че в понеделник ще има среща на гражданския съвет. Може би ще получим мандат, обяви още той. От думите му обаче не се разбра за какво точно ще искат мандат – нова кандидатура или консенсусен министър.

Кунева ще бъде обсъдена като номинация и от парламентарната група на Блока. Гражданската квота обаче ще се събере в понеделник за решение дали да я подкрепи и дали да запази подкрепата си и за мнозинството, обяви Зеленогорски. Той е убеден, че номинираната вицепремиерка ще се справи добре с МОН. РБ ще предложи цял екип, макар още да няма идеи за заместник-министри.

Остава неясно как Кунева ще съвместява задълженията си като вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, битката си за създаване на нов антикорупционен орган в България и просветното ведомство.

Самата Кунева изневери на многословния си стил и пожела единствено да благодари на колегите си от Реформаторския блок за гласуваното доверие. По думите й реформаторите са доказали, че когато има необходимост, са готови да предлагат решения.

Вицепремиерът обаче не пожела да обяви дали самата тя се смята за правилно решение и дали е подготвена да оглави такъв тежък ресор, с който не е имала никакъв досег до момента.