Над 1200 са опасните психично болни у нас

Общество

30-01-2016, 08:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проф. Вихра Миланова: Те изискват специални грижи, не само лекарства

12-те центъра по психично здраве у нас (бившите психодиспансери) водят списъци на особено опасните душевноболни българи. А във всяка от листите им има поне по 100 записани пациенти, съобщи националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова, цитирана от в. "Труд". Центровете поддържали списъците, без да бъдат задължени от институциите, а за да разполагат с по-точна информация за особено тежко заболелите в региона. „Данните им обаче са в отделни регистри, не са интегрирани в единна национална система, което може да се случи само след политическо решение на управляващите“, каза още проф. Миланова.
Над 1200-те опасно болни са предимно с шизофрения, личностови разстройства и увреждане на разсъдъка след злоупотреба с психоактивни вещества, заради които нападат околните, чупят и трошат каквото им попадне. „Даже и имената им да се обединят в единен списък, той трябва да върви с програми, подплатени с финансиране. Защото тези хора се нуждаят не само от лекарства, а от допълнителни грижи, различни терапии и подкрепа“, каза още проф. Миланова.
В Закона за здравето и до днес стои разписано да се създаде регистър на всички психично болни у нас, но той все не се изгражда, защото в годините идеята не срещна достатъчно подкрепа в МЗ и у обществото. „Друг изход е, когато се изготви електронната здравна карта на всеки българин, наравно с другите заболявания в нея да се отбелязват и психичните. Но добре трябва да се прецени кой ще има достъп до тези данни“, посочи проф. Миланова. На същото мнение е и д-р Теменужка Матева, управител на центъра за психично здраве в Русе - един от най-натоварените в страната. С линейка и полиция годишно в него докарват над 500 пациенти в тежко, остро и спешно състояние.
„Ето, тази сряда постъпи един психично болен, който за минути изскубна камерите и кабелите от изолатора. Както налагат протоколите, за 2 часа той бе фиксиран и го успокоихме“, посочи Матева. Някои пациенти се успокоявали бързо - за около ден, но на други им трябвало и по 5 дни.
Комплексно лечение в Русе
Освен психиатрите за душевно болните в центъра по психично здраве в Русе се грижат двама невролози, кардиолог, специалист по вътрешни болести, дерматолог и анестезиолог. Това каза управителят на центъра д-р Теменужка Матева по повод обявения план на центъра по обществено здраве и анализи да се оставят само по 5-10 легла в психодиспансерите, защото те не оказвали комплексно лечение. А останалите легла, които във всеки диспансер средно са по 125, да се пренасочвали към многопрофилни болници.
„Недопустимо е да се правят промени в структури, които работят добре. Не само това, ами нито питат нас, психиатрите, нито пациентите. А те и близките им са изключително доволни от грижите“, добави д-р Матева и покани екип от МЗ в центъра в Русе, за да види как се провежда лечението.