Бургас черпи опит с градове от цял свят

Мисия Бургас

30-01-2016, 15:45

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Във връзка с бедствията

Бедствията и природните катаклизми са сред най-сериозните предизвикателства за много градове в цял свят. В тази връзка Бургас ще си сътрудничи и ще има възможността да обмени опит с градове като Ротердам, Глазгоу, Бристол, Солун, Рим, Малмьо, Антверпен, Катовице и други партньори по проекта „Устойчива Европа”, съобщиха от Общината.Той има за цел да идентифицира основните предизвикателствата пред града, за да изгради капацитет и разработи план за действие с конкретни мерки за интервенция в уязвими зони.

На втория етап ще може да се кандидатства за средства за изграждането на подходяща инфраструктура за намаляване на последствията от природните бедствия.

Основното предизвикателство пред  Община Бургас след наводненията от 2014 година е създаването на устойчива среда, която да гарантира сигурността на хората и стабилността на региона. В момента се извършва корекция на коритото и съоръженията на река Отманлийска. Целта е да се възстанови нейното естествено русло, така че то да преминава извън рибарското селище. Друг важен приоритет е постоянното почистване на речните корита и наблюдението на водоемите.

Реализирането на новия проект е важно и заради географското разположение на Бургас. Градът се намира между три големи езера, които при силни валежи може да прелеят и да предизвикат наводнения.