Започва облагородяването на района около Морска гара – Бургас

Очакват предсрочно завършване на Магазия 1

През февруари започва облагородяването на района от Морска гара до Магазия 1 в пристанище Бургас, което е първата фаза от изграждането на зоната за обществен достъп.

Проектът, добил популярност като „Супер Бургас“ , трябва да отпуши града към морето с пешеходни алеи, градинки и развлекателни дейности на мястото на старите мощности, пише "24 часа". „Идната седмица ще уточним с фирмата изпълнител графиците за рехабилитацията на района“, каза изпълнителният директор на порта Диян Димов.

Координацията се налагала, за да не пречи строителството на пристанищната дейност. Трябвало да се помисли и за многото яхти, които попадат в близост до ремонтните дейности. Процедурата по обновяване на района е поверена на „Пристанищна инфраструктура“, но трябвало да има задължително съгласуване с пристанището, за да не спира работата си, докато върви реновирането на кейовете.

То предвижда и подмяна на асфалтовите пътища, по които досега се движеше тежкотоварна техника, с ефектна настилка от плочки като продължение на градския център. На по-късен етап тя ще се свърже и с пространството около новата автогара. От пристанището обявиха, че очакват предсрочно завършване на Магазия 1, която трябва да се превърне в експозиционен център.

По план той трябва да е готов до средата на годината, но можело да отвори и за 6 май, когато пристига първият круизен кораб от новия туристически сезон.