Бизнес асоциации: Има картел на горивата в България

Портфейл

01-02-2016, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те призовават Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по-бързо

Има изключително сериозни основания да се приеме, че в България действа картелно споразумение за цените на горивата, което се отразява по най-неблагоприятен начин на националната икономика и жизненото равнище в страната. Това твърдят три бизнес асоциации в писмо до Комисията за защита на конкуренцията, което беше изпратено вчера до медиите. Документът е от името на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.
Като аргумент за твърдението си бизнес организациите посочват, че България е между страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи. Става дума за стойности като 0,465 евро за литър бензин и 0,473 евро за литър дизел. Наблюденията сочат, че по-високи цени имат само Испания, Дания и Малта за бензина и в Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта - за дизела, пише в писмото. Бизнес организациите подчертават, че това се случва, въпреки че у нас производствените разходи са най-ниски в сравнение с останалите страни в ЕС, а суровините се купуват по борсови цени, които са еднакви за всички.
От друга страна, България е страната с най-малък марж между най-ниската и най-високата цена на горивата. У нас разликата е 0,18%, което е най-ниско сред повече от 100 страни, твърдят бизнес асоциациите. За сравнение те посочват, че в Европа маржът е най-голям в Гърция - 3,46% а във Франция, Белгия, Франция, Португалия, Естония, Финландия и Швейцария разликата между най-ниската и най-високата цена е 2,5%.
Бизнес организациите призовават Комисията за защита на конкуренцията да ускори работата си по секторния анализ на пазара, който започна на 30 юни 2015 г., и да се произнесе по-бързо дали има картелно споразумение за цените на горивата в България.