Запазват фестивалите на Балчик и през тази година

Добрич Лайф

01-02-2016, 17:14

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

С тяхното международно участие

Големите фестивали на Балчик с международно участие са включени за финансиране в програмата за развитие на туризма, който възлиза на близо 1,5 млн.лв. Отново ще се проведат Дните на класиката, финансирани със 70 хиляди лева от местния бюджет, фестивал на младите в изкуството „Виа понтика”, за който са предвидени 50 хиляди лева. По 30 хиляди са отредени за международен хоров фестивал „Черноморски звуци”, който открива сезона в началото на юни, и закриващият сезона – фолклорният „Море от ритми” в края на септември.

Пари за международния филмов фестивал „В Двореца” не са заложени. Защо няма финансиране, кметът на Балчик Николай Ангелов отговори, че кинофестивал може и да има, но няма да бъде спонсориран от Община Балчик, тъй като в София се провежда подобно събитие. Както е известно, домакин на проявата и съорганизатор е ДКИ „Двореца“, които са го заложили в културния си календар за 2016 г. Не се разчитат пари и за дългогодишния международен детски фестивал на сценичните изкуства „Усмивките на морето”, който премина миналата година със слабо участие, но пък се предвижда и през тази.

Финансите залагат провеждането на традиционните майски празници, отбелязването на селищните събори, християнски дни, национални пленери и чествания. Новост е Фестивалът на цацата в Кранево, за който се осигуряват 20 хиляди лева. На открити сцени ще се представят различни артисти, с което паралелно ще върви и предлагането на морски изкушения. Това е намерението на организаторите от сдружението с нестопанска цел „Зелени посоки“.

Програмата за развитие на туризма предвижда обичайно средства за ремонт на улици, за поддържане на зелени площи, както и за реклама и международно сътрудничество.