100-те дни на омбудсмана: Първият ми противник е Топлофикация

Мисия София

02-02-2016, 11:50

Снимка:

e-zdravey.com

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

1/3 от оплакванията са срещу монополните дружества, отчете Мая Манолова

На един дъх изминаха първите 100 дни, в които се дава толеранс, какъвто на мен не ми дадоха, гледат ме под лупа, заяви по НТВ омбудсманът Мая Манолова. В тази институция има страшно много работа, още от първия ден проблемите на хората ме заляха с писма и срещи. 1/3 от оплакванията са срещу монополните дружества, а сред тях най-много - срещу Топлофикация, посочи тя. Първият ми противник е Топлофикация със закрепостяването на граждани и буквалното им ограбване с недължими суми, каза тя. Идеята е да натиснем Топлофикация да се откаже от лошите си практики с форум през февруари, заяви Манолова.


Тя каза, че е неприемливо начисляването на юристко задължение и това на съдебен изпълнител към дължимата сума, а Топлофикация нямала практика да уведомява клиентите си за това, че дължат 2,20 и 200 лв. Това било въпрос на елементарна коректност. Така Топлофикация се снабдява с допълнителни пари, каза Манолова, която разговаряла с кмета на София и с министъра на енергетиката. Това е необоснователно обогатяване, категорична беше тя. С тези суми Топлофикация си плащала газта. С тези пари ли трябва да се компенсира газта, попита Манолова.


Срещата ми с ръководството на Топлофикация беше в началото на декември, предупредих, че това е истински обществен скандал, че хората се взривяват от това и не се ли откажат доброволно, съм приготвила конституционна жалба - за обявяване на противоконституционна възможността да се събират по съдебен ред разноски, които потребителят не е направил.