Гърците ще блокират днес и трите гранични пункта с България

Свят

02-02-2016, 12:19

Снимка:

bg.b2.mk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Нашите шофьори искат държавата да се намеси, търпят лишения и големи загуби

Няма промяна на ситуацията в блокирания от вчера граничен пункт "Промахон - Кулата". От понеделник следобед се пропускат само леки автомобили. По официална информация на говорителя на дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова, на граничен пункт "Ексохи - Илинден" днес няма да се пропускат автомобили от 10:00 до 15:00 часа и от 17:00 до 22:30 часа. По неофициална информация от протестиращите фермери обаче, движението на граничен пункт "Кулата" ще бъде спряно за всички автомобили днес от 12:00 до 18:00 часа, предаде БНР. Всички фермери заедно със земеделската си техника спират движението от и към България на метри от гишетата за пропускане и контрол на пункта. Недоволството е насочено към планираната пенсионна и данъчна реформа.


До момента правителството на южната ни съседка не предприема конкретни действия по повод исканията за отмяна на новите данъчни и осигурителни политики в аграрния сектор. За тежкотоварните автомобили засега блокадата е безсрочна. В българската част ТИР-овете се отбиват в аварийната лента на платното. Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани във вътрешността на областта на обособени паркинги. Опашката от тежкотоварни автомобили на граничен пункт "Кулата" е десет километра и започва още от отклонението за село Генерал Тодоров на АМ "Струма". Шофьорите се оплакват, че заради действията на гръцките фермери са принудени да търпят големи загуби и настояват за намеса от страна на държавата.


Гръцките фермери ще блокират поетапно днес и трите гранични пункта между България и Гърция, съобщава фрогнюз.бг. На Кулата през нощта имаше и сблъсъци. Изнервени шофьори се опитаха да пробият блокадата, съобщава сайтът. Сходна е ситуацията и от гръцката страна, където български шофьори сигнализираха, че втори ден стоят на 10 километра преди границата, бедстват без храна и вода. Те поискаха намесата на Външно министерство за изпращане на нота до гръцката страна заради блокадите, съобщава bTV.

Гръцките фермери ще блокират днес и граничния пункт Маказа. Причината е подновени протестни действия на гръцките фермери. Заявените интервали са от 10:00 часа до 15:00 и от 17:00 часа до 22:30.