Борсата за семена в Добрич запазва цените от минали години

Мисия Добрич

02-02-2016, 13:14

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Според изложители

Цените на семената за зеленчуци и други пролетни култури се запазват на равнището на минали години, заявиха изложители в Борсата за семена и посадъчен материал, която бе открита в Добрич днес. По думите на производители и търговци при отделни продукти може да има лек ръст, но не се наблюдава обща тенденция на поскъпване за предстоящата пролетна сеитба.
Петграмово пакетче семена за репички се предлага за 0.50 лева, а за тиквички - по 0.70 лева. Популярният сорт краставици "Гергана" върви също по 0.70 лева за грам, съобщи БТА. Сред по-скъпите сортове домати е "Розова магия" - по 2.10 лева за грам.
И най-новите френски и холандски сортове картофи се предлагат от 1.80 до 2.90 лева за килограм, казва изложителят Димитър Карагьозов. Председателят на асоциацията "Български пипер" Данчо Кощилаков също потвърждава, че цените на семената за полската култура не са "мръднали" от шест-седем години. Както и през миналата пролет овощните дръвчета - кайсии, круши, ябълки, череши, вървят по 5 лева. Разсадниците продават киви за 15 лева, дрян - за 12, нар - за 10 лева. Сред новите сортове е създадената в България синя кайсия - кръстоска между ароматния жълт плод и слива. На борсата може да се купи и японският сорт слива "Черен диамант", която дава плодове по 130 грама всеки или двойно по-тежки от кайсия, поясняват изложители.
Сред атракциите на борсата са демонстрации по карвинг на плодове и зеленчуци. В специализираното изложение, което ще продължи до 6 февруари, се представят 45 фирми.