Тригодишно момиченце е починало от грип в Стара Загора

Животът

02-02-2016, 15:18

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РЗИ: Предепидемична е обстановката в Старозагорско

Националната референтна лаборатория днес съобщава заключението си за вирус щам "Виктория"

Момиченце на 3 годинки е починало от грип в Университетската болница на Стара Загора, потвърдиха за "24 часа" от болницата. Смъртта е настъпила на 24 януари вечерта, но днес официално стана ясна причината за нея - от Националната референтна лаборатория в София са съобщили, че от изпратения им за изследване трупен материал са изолирали грипен вирус щам "Виктория".


Детето е от съседното село Богомилово, расло е в добро семейство. До момента не било боледувало сериозно, редовно е имунизирано, нямало хронични заболявания и алергии към медикаменти. Най-напред вкъщи то внезапно вдига температура - 39,4 градуса, имало и кашлица. Вечерта на 20 януари към 22:30 часа посиняло и погледът му се вторачил, появила се симптоматика на гърч на крайниците, твърдят лекари. Прието е в спешно отделение, оттам в детска клиника, където състоянието му се влошава и постъпва в реанимация. Лекувано е по всички възможни правила, включително с тамифлу, настояват от болницата, но въпреки това краят му е фатален.


В момента в област Стара Загора от остри респираторни заболявания страдат 248 на 10 000 души, по данни на РЗИ. Преди седмица заболяемостта бе по-висока - 306 на 10 000 човека и областта бе в предепидемиологична обстановка. За да бъде обявена епидемия от грип, по закон болните трябва да стигнат 333 човека на 10 000.