Скандал: Турция експлоатира сирийски деца в заводи на H&M и "Некст"

Свят

02-02-2016, 16:49

Снимка:

© Muhammad Hamed © Muhammad Hamed / Reuters

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Двете компании са предприели светкавични действия

Световните вериги за облекла H&M и "Некст" бяха въвлечени в грандиозен скандал след като се оказа, че сирийски деца работят незаконно в заводи на техни доставчици в Турция, предаде Франс прес, цитирана от Фактор. бг. Агенцията се позова на проучване на британската неправителствена организация "Център за ресурси в областта на бизнеса и човешките права". Двете компании вече са предприели действия, след като са научили за незаконно работещите във фабриките сирийски деца.

Според доклада на организацията между 250 000 и 400 000 сирийски бежанци работят незаконно в Турция, което ги превръща в мишена за трафикантите. От средата на януари по силата на нови турски закони, сирийските бежанци могат да получат разрешително за работа в шестте месеца, след като са получили статут на временен бежанец, предоставен им от имиграционните служби. Неотдавна неправителствената организация "Амнести интернешънъл" посочи в свой доклад, че сирийските бежанки в Ливан са жертва на експлоатация и на сексуален тормоз, предаде Франс прес. Според организацията 70% от сирийските бежанци в Ливан живеят под прага на бедността. Тези от тях, които получават помощи, са положени на строги ограничения, а средствата, дарявани на ООН за бежанците не могат да покрият нуждите им.

Според данните бежанките са особено изложени на експлоатация, тъй като много от тях работят срещу мизерни заплати и плащат високи наеми. Някои са жертва на сексуален тормоз от шефовете, за които работят и дори от полицаи. Независимо дали получават мизерни заплати, дали живеят в мръсни жилища, зле изолирани, пълни с плъхове, липсата на финансова стабилност, поражда огромни трудности за бежанките и насърчава хората на високи позиции да се възползват от тях, предупреждава Катрин Рамзей, представителка на "Амнести".

Броят на сирийските бежанци в Ливан надхвърля 1 милион души, а в Турция - 2,2 милиона души.