Яне Янев осъди земеделец от Сандански за обида и клевета

Обезщетението от 3 хиляди лева е за причинени неимуществени вреди

Лидерът на РЗС Яне Янев успя да осъди земеделец на 3 хиляди лева заради това, че е изрекъл по негов адрес обидни думи и клевети, информира в."Труд". Това е решение на благоевградският окръжен съд, който се явява втора инстанция и потвърди решение на магистратите в Сандански.

Обезщетението от 3 хиляди лева е за причинени неимуществени вреди от клеветнически твърдения, разпространени в статия в местен вестник, озаглавена „Санданчанинът Димитър Костов: Маниер на Яне Янев е да жонглира с думите, не търсете истината в изводите и доказателствата му“. Материалът е бил публикуван по време на предизборната кампания за местна власт, в която Янев бе кандидат за кметския пост в Сандански.

Гражданското дело е образувано на 7 октомври 2015 година.

Окръжните магистрати приеха, че Районният съд в Сандански правилно е приел, че увреждащото действие на Димитър Костов се е изразило в излагане на редица неверни и позорни факти и обстоятелства, визиращи ищеца Яне Янев в родното му село Мали Цалим.

Според тях "завзел и заградил терени, които са на други жители на селото - с други думи - извършил кражба; за две години кравите на Яне Янев унищожиха всички градинки на хората; Яне Янев завзе незаконно всички градинки и направи ливади, които огради, за да не се влиза в тях; това, което не можаха да унищожат кравите, той го унищожи с резачките; дължи ми още 15 кубика дърва" представляват приписване на престъпления и позорни обстоятелства, съставляващи клевета по смисъла на чл.147, ал.1 от НК.

Съдът приема, че публичните лица са длъжни да търпят критика в по-голяма степен от частните лица, но те не са длъжни да търпят всяка критика, всяка обида и клевета. В случаите, при които чрез печатно произведение са разпространени обидни и клеветнически твърдения или други данни с негативен подтекст, следва да се носи отговорност за причинените вреди. Затова магистратите са категорични, че има виновно поведение от страна на Димитър Костов.

Обвиненията във вестника нарушили авторитета на Янев и като политик - започнали да отправят въпроси коалиционни партньори, общински съветници, граждани, той е следвало да дава отговори на публични срещи и места, което означава, че в обществото се е породило недоверие и съмнение.

Именно затова Окръжният съд потвърди санкцията от 3000 лева, които земеделецът от Сандански ще трябва да изплати на председателя на РЗС. Димитър Костов ще трябва да плати и 1000 лева разходи по делото.