Ето я храбрата продавачка от Брест, която обезвреди крадец с нож

След 24-часов престой в ареста извършителят е пуснат на свобода

Вчера съобщихме за случая от село Брест, при който продавачка в местен магазин сама се пребори с въоръжен с нож крадец. Маскираният обирджия нахлул в бакалията на 1 февруари в 6.40 сутринта, заплашил жената и поискал оборота. 33-годишната продавачка, която е и собственичка на магазинчето, разпознала крадеца под маската, запазила хладнокръвие и успяла да го отблъсне. Дори го подгонила из селото с окървавена от ножа му ръка.

"Всичко ми се стори на майтап в началото. После разбрах, че не е майтап. Повали ме на земята. Посегна с ножа... И явно при самия опит да махна ножа се порязах. Обаче събрах кураж, изправих се и го подгоних. Той избяга през вратата.", разказа Мая Христова в репортаж на Нова телевизия.

Тя разбрала по гласа, че това е безработният й съселянин Людмил Желязков. Познавала го добре. Дължал й 80 лева за взети на вересия цигари. Жената се обадила в полицията и два часа след нападението Людмил е арестуван. Намерено е оръжието на престъплението и маскировката в дома му. Апашът е направил пълни самопризнания пред съдия за това как е организирал неуспешния обир.

38-годишният Людмил Желязков е добре познат на полицията в Плевен. С криминално минало, но за първи път посяга на магазин в родното си село. Местни хора му предлагали работа многократно, но той все подбирал ангажиментите си, въпреки че и жена му не работи, а имат и две деца. След 24-часов престой в ареста извършителят е пуснат на свобода, тъй като прокуратурата в Плевен не удължава мярката му за неотклонение.

Дали Людмил ще влезе "на топло” и за колко време? Това зависи от обвинението, което предстои да му повдигне прокуратурата